Olika ämnen

Röda bruket i Gysinge

Röda bruket i Gysinge i Sandvikens kommun är ett bostadsområde från 1890-talet som räddades från förfall av byggnadsvårdarna i Gysinge. Sedan 1990 finns här Sveriges ledande centrum för byggnadsvård.

Svenska kulturbilder

Butiken

Svenska kulturbilder

Butikens baksida

Svenska kulturbilder

Nästgårds

Svenska kulturbilder

Begagnatlagret

Svenska kulturbilder

Bryggstugan till vänster

Svenska kulturbilder

Övriga hus i området

Butiken

Här hittar du både utställning och butik i en och samma byggnad! Huset är från 1894. Här kan du köpa allt du behöver för sitt gamla hus, träffa personalen och beställa tid för rådgivning. Se även baksidan på huset – Gysinge har slamfärger i annat än rött.

Ryggenstugan

Här kan barnen leka! Stugan är från början en väntkur från 1860-talet från hållplatsen Ryggen invid järnvägen mellan Gävle och Falun. Vi har målat den i tidstypiska färgsättningar från epoken 1850-1880.

Källarna

I de gamla matkällarna hittar du de riktiga skatterna. Här finns gamla fönster och handblåst fönsterglas till försäljning. För nytillverkat fönsterglas hänvisar vi dig till butiken.

Nästgårds

Här visar vi att det går att bo modernt i ett 1700-talshus. Nästgårds är en modern bostad inredd med krav på riktigt kök, badrum m.m. – utan att det gamla huset tagit stryk. Inredning från 1700-talets mitt till 1800-talets slut. Bottenvåningen är uppförd på 1750-talet och övervåningen omkring 1830.

Begagnatlagret

Här hittar du inner- och ytterdörrar, glasverandor och andra större byggnadsdelar. Söker du andra antika detaljer, fråga i butiken. I ena änden ligger virkesförrådet med snickeridetaljer efter gamla förebilder.

Bryggstugan

Stället för dig som söker en gammal spis. I det som från början var områdets gemensamma tvätt- och bagarstuga, uppförd i slagsten vid sekelskiftet 1900, hittar du idag vår försäljning av antika spisar och kaminer.

Gysinge matbod

Gysinges vattenhål nummer ett. Restaurang, café och försäljning av egen mat. Lokalerna från 1890-talet är nyrenoverade. Vissa delar är musealt bevarade, andra visar att det visst går att bygga en modern restaurang utan att själen måste flytta ut.

(Text från skylt från platsen) www.gysinge.com

Kategorier:Olika ämnen

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s