Runstenar och bildstenar

Runstenar Gotland – G 247

G 247, Hejnums kyrka, Hejnums socken, Bäls ting, Gotland

Runinskrifter i tornets västra yttermur, ovanför portalen. De upptäcktes 1914 av en pastor.

1) haimastr

Inskriften ger ingen självklar betydelse. En teori är att det är ett namn, kanske ”Hemfast”, men det finns även andra teorier.

2) ha-

Av den tredje runan syns bara huvudstaven. 7 cm till höger om den tredje runan finns svaga spår en av huvudstav. Efter den finns inga spår av runor. Det skulle innebära att ordet kanske innehåller fyra runor.

3) botuiþr

Namnet Botvid är vanligt förekommande. Stenen ristades innan den sattes på plats i muren. En teori är att runorna på stenarna är namnen på stenhuggare som arbetade med kyrkobygget.

Tornet på kyrkan uppfördes i början av 1200-talet. Det härstammar från en mindre absidkyrka från ca 1200 vars grundmurar upptäcktes 1914 i samband med en utgrävning. Om stenarna med runor kom från den kyrkan vet man inte, men runorna bör vara ristade någon gång mellan 1150-1250.

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

På en skylt vid kyrkan står det om ristningarna:

”Tornet är kyrkans äldsta byggnadsdel, uppförd omkring 1200. På tornets fasad finns ett 15-tal runristningar. På västfasaden ovanför portalen står namnen Botvid och Haimald. På södra fasaden finns en mening som tolkats som Haimald äger. På flera håll står det hai eller haim. Sannolikt är det förkortningar av namnet Haimald. Det finns också flera stenhuggarmärken. Ett av dem har en kråkfotsform, förekommer på fler ställen och finns dessutom på samma sten där det står Botvid. Kanske är kråkfoten stenhuggare Botvids märkning.”

Ristningen ”Haimald äger” är inte med på bilderna ovan.

På fasaden finns också ett antal skulpterade figurer.

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s