Slott och herresäten

Ragnhildsholmens borgruin i Göteborg

Kung Håkons borg reste sig mäktigt på klippan, högt över land och farvatten. Den byggdes på 1250-talet för att ge skydd till staden Kungahälla på andra sidan Nordre älv. På den tiden tillhörde Bohuslän Norge och här i närheten gick gränsen mot Sverige och Danmark. Borgen spelade en viktig roll i maktspelet mellan Nordens kungar, men efter cirka 60 år ersattes den av Bohus fästning.

Till Norges och Kungahällas beskydd

En av de norska kungasagorna, Håkonsagen, berättar att kung Håkon den gamle lät bygga borgen. Sagan skrevs på 1260-talet. Årtiondet efter det att borgen var klar. Borgen hörde ihop med den norska hamnstaden Kungahälla, som låg mitt över Nordre älv. Längre uppströms Göta älv låg Sveriges enda hamnstad här i väster, Lödöse, med borgen Lödösehus. Nordre älv var porten till Europa och från Ragnhildsholmen bevakades både älven och Kungahälla. Borgen var kungens miltära fäste och så länge han behärskade den hade han också kontroll över sitt rike.

Borg i gränsland

Borgen var Norges viktigaste fäste i södra Bohuslän, ”Älvsyssel”, som det då hette. Det var ett gränsland där Nordens kungar stred om makt och kontroll över land och vatten. Första gången borgen omnämns på 1250-talet var det istider mellan Norge och Danmark. Båda länderna ville behärska kustsjöfarten. När Danmarks kung mördades av danska herremän år 1286 lät Norges kung dem använda borgen som bas för härjningar längs danska kusten.

Lömskt maktspel

Ett sätt för kungarna att stärka makten var att knyta allianser. År 1302 slöt Norges och Sveriges kungar ett förbund mot Danmark. En del av uppgörelsen var att hertig Erik, en bror till Sveriges kung, trolovades med den norksa prinsessan Ingeborg. Hon var då bara ett år, men en möjlighet för Erik att bli kung i Norge. Hertig Erik ville också störta sin bror. När denne bröt förbundet och istället lierade sig med Danmark, där svågern var kung, flydde Erik till Norge. Här erkändes han som blivande tronarvinge och fick Älvsyssel med både borg och Kungahälla av norske kungen.

Misslyckad byteshandel

Hertig Erik härjade längs svenska gränsen och lät bland annat bränna ner Lödöse. Sveriges kung svarade då med att anlägga borgen Gullbergshed längre nedströms Göta älv. Hertig Erik lyckades utöka sin makt genom att förhandla till sig danska Halland med Hunehals borg och Varbergs slott. Detta område ville kung Håkon ha i utbyte mot sig dotter Ingeborg. Erik vägrade och en strid bröt ut som slutade när kung Håkon anlade den mäktiga Bohus fästning 1308.

Halva kungariket är ditt!

Ragnhildsholmen med borgruin är en del av det kulturarv du och alla i Sverige äger gemensamt genom staten.

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Striden om kung Håkons borg på Ragnhildsholmen

När borgruinen grävdes ut 1881 hittades vapen, till exempel 1) lansar och 2) dolkar, men även föremål från vardagen, som 3) kammar av ben. Kanske var det vid festliga tillfällen man använde 4) kannan av stengods och 5) kärlet med motiv av kvinnor som dansar ringdans.

Borgruinen hade legat dold under jord i nära 600 år när den grävdes ut 1881. Vad hade hänt innan den övergavs – var spåren av brand från den sista striden?

Ragnhildsholmen och Bohuslän tillhörde Norge och borgen var ett av de residens kungen styrde riket från. När den byggdes på 1250-talet nådde havet två meter högre än idag och holmen omslöts av vatten. Från försvarstornet hade vakterna god uppsikt över land och vatten. Tornet hade flera våningar och rymde troligen även en kyrka och en sal, där kungen gav gästabud och tog emot viktiga besök. På inre borggården låg hus i två våningar, som förmodligen använts som verkstäder, bostäder och kök.

Vid utgrävningen år 1881 hittades bland annat hästskor, sporrar och stigbyglar. Svärd, dolkar, en stridsklubba, lans- och pilspetsar låg kvar som efter en strid. Ett kollager och eldsprängda stenar visade att borgen brunnit. Var allt detta från den strid då Norges kung Håkon till sist återtog borgen?

År 1304 hade kung Håkon gett borgen till sin blivande måg, svenske hertig Erik. Bröllopet med den 6-åriga prinsessan Ingeborg skulle hållas här 1307, men det ställdes in när Erik inte gick med på Håkons krav. För de inbjudna gästerna höll Erik då istället ett storslaget gästabud. Året därpå sände kungen en stor krigshär som belägrade borgen i fem veckor, men den föll inte. Kung Håkon återtog borgen 1309 och den slutade därefter att användas.

Hertig Erik gifte sig med prinsessan Ingeborg 1312. Fyra år senare föddes sonen Magnus Eriksson, som blev kung i både Norge och Sverige.

Fynden

Några av fynden är köksavfall som tyder på att det fanns en köksavdelning i borgen.

I något som kan ha varit en verkstad har man hittat brynen, borr, mejslar, betsel, pilspetsar och speltärningar. I ett annat utrymme hittades lås, mynt, vapen, nycklar, en lerkruka, en guldring och en silverring.

(Text från skyltar på platsen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s