Runstenar och bildstenar

Runstenar Gotland – G 161

G 161, Fröjels kyrka, Fröjels socken, Hejde ting, Gotland

+ [o]l-(f) : [… litu : kiara : stain : þana : ufir : sin : sun : b]utai[- u]——-s-afiþi… -(o)þur ruþu(i)- … bat-r nos…ur : firir þaira (s)ial … —

Olav… läto göra denna sten efter sin son Botair…..(m)oder Roðvi. …. Pater noster för deras själar …

Gravhäll i kalksten. Daterad till ca 1333-1400. Stenen upptäcktes första gången 1799 då den låg på kyrkogården.

Namnet Roðvi är sällsynt och obekant utanför Gotland.

G161-Frojels-kyrka-1

kulturbilder.wordpress.com

Trojaborg utanför Fröjels kyrka

Trojaborgen är en labyrintform som funnits i minst tre tusen år. Dess ursprung är okänt, och man vet inte heller vad den använts till. Troligast är, att den haft någon magisk eller rituell innebörd, kanske med olikartat innehåll på olika platser?

Varför det finns en hednisk labyrint så nära kyrkan i Fröjel vet ingen bestämt, men en teori är att trojaborgen varit knuten till den förkristna kultplats som troligen funnits här tidigare. För den förklaringen talar själva namnet Fröjel, som anses betyda fröjas al, d.v.s. platsen där gudinnan Fröja dyrkades. Kanske var det de första kristna prästernas sätt att gå försiktigt fram vid övergången till den kristna tron, som räddade trojaborgen kvar.

Trojaborgar finns hela vägen från Indien via Medelhavsområdet och Mellaneuropa upp i Skandinavien samt i flera indiankulturer i Amerika. På Kreta hade man redan ett par hundra år före Kristus mynt som var präglade med en bild av en trojaborg på ena sidan. Däremot finns det inte i Kina eller Japan.

Det finns även labyrinter inlagda som mönster i kyrkgolven i flera europeiska städer, exempelvis i katedralerna i Amiens och Bayeux, liksom det finns en 20-ringad trojaborg inristad i tornrummet i Hablingbo kyrka på södra Gotland.

Sverige är det land i världen med flest trojaborgar och de är särskilt vanliga i Östersjöns kusttrakter. Mest känd av de gotländska trojaborgarna är den nedanför Galgberget i Visby.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s