Olika ämnen

Begravningsvapen för major Olof Lilliesparre (död 1673)

Olof Lillesparre var son till häradsdomare Jöns Göransson. Olof var page hos hertig Carl av Södermanland under sex år och sedan hovjunkare hos konung Gustav II Adolf. Efter utlandsresor mellan åren 1616-1618 gick han i krigstjänst och blev kapten vid Jönköpings regemente. Han begravdes i Rydaholms kyrka i Värnamo där hans begravningsvapen finns.

Alla Olofs sex barn dog tidigt. Sonen Isak som dog innan han fyllt tre år har ett eget begravningsvapen som också finns i kyrkan. Ytterligare ett begravningvapen finns för någon i familjen. Släktgrenen dog tragiskt nog ut efter familjemedlemmarnas död.

 

kulturbilder.wordpress.com

Olof Lilliesparre

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com
Begravningsvapen är släktvapen som bars under en begravningsprocession för att manifestera minnet av en avliden adelsman. Under vapnet fanns en kort minnestext. Vapnet var skulpterat i trä och målat. Det placerades efter begravningen i den kyrka som den avlidne hade koppling till.

Bruket av begravningsvapen inleddes i slutet av 1500-talet och hade sin storhetstid under 1600-talet för att sedan upphöra. Det var främst adeln som använde sig av dessa vapen och idag ser man dem i många kyrkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s