Olika ämnen

Begravningsvapen för överste Erik Lood (död 1677)

I Rydaholms kyrka finns ett begravningsvapen (vapensköld) som har tillhört överste Erik Lood i Hjälmsänga. Motivet är en arm som håller i ett svärd. Erik Lood är sprungen ur en krigarsläkt där många dog i strid för fosterlandet.

Erik Loods farfar Måns var hövitsman och förde befäl över en fänika (en avdelning fotfolk som följde en fana) knektar om 560 man. Som tack för sin gärning fick han ett hemman, Hjälmåsen, av kronan.

Eriks far var Peder Månsson Lood som var fänrik vid Smålands ryttare 1606. År 1612 blev han löjtnant, han sårades under Gustav II Adolfs ryska krig och efter freden i Stolbowa adlades han och fick namnet Lood. Peder Månsson Lood blev överste år 1633 och senare vice landshövding i Tiohärads lagsaga.

Han fick 13 barn varav elva var pojkar. Nio av dem stupade i strid. När sonen Erik Lood avled 1677 hade hans änka inte råd att ge honom en värdig begravning. Efter att ha skrivit till kung Karl XI fick hon 300 daler i silvermynt som hjälp och Erik kunde begravas först sju år efter sin död.

kulturbilder.wordpress.com

Begravningsvapen är släktvapen som bars under en begravningsprocession för att manifestera minnet av en avliden adelsman. Under vapnet fanns en kort minnestext. Vapnet var skulpterat i trä och målat. Det placerades efter begravningen i den kyrka som den avlidne hade koppling till.

Bruket av begravningsvapen inleddes i slutet av 1500-talet och hade sin storhetstid under 1600-talet för att sedan upphöra. Det var främst adeln som använde sig av dessa vapen och idag ser man dem i många kyrkor.

Kategorier:Olika ämnen

Tagged as: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s