Olika ämnen

Begravningsvapen för Staffan Demitz Ridderstedt (f. 1650, d.1693)

Staffan Demitz föddes i Småland och gjorde liksom många ädla män på sin tid militär karriär och försvarade fosterlandet. Han var först page hos riksrådet och friherren Lorentz Creutz och sedan hos riksrådet, greven Johan Gabriel Stenbock. Han var gefreiter vid livgardet 1674 och drabant 1675.

Demitz blev löjtnant vid Smålands kavalleriregemente den 11 september 1677 och regementskvartermästare vid samma regemnete den 13 september 1678. Han deltog som soldat i kriget i Skåne under 1670-talet och var med i slagen vid Halmstad, Lund och Landskrona där han fick blessyrer.

År 1680 gifte han sig med Chatarina Lindelia som var dotter till prosten Lindelius.

Den 17 juni 1691 adlades Demitz för sina insatser och erhöll namnet Ridderstedt. Han avled den 28 februari 1693 och begravdes i Rydaholms kyrka i Värnamo där hans begravningsvapen finns.

kulturbilder.wordpress.com

kulturbilder.wordpress.com

Rydaholms kyrka

Begravningsvapen är släktvapen som bars under en begravningsprocession för att manifestera minnet av en avliden adelsman. Under vapnet fanns en kort minnestext. Vapnet var skulpterat i trä och målat. Det placerades efter begravningen i den kyrka som den avlidne hade koppling till.

Bruket av begravningsvapen inleddes i slutet av 1500-talet och hade sin storhetstid under 1600-talet för att sedan upphöra. Det var främst adeln som använde sig av dessa vapen och idag ser man dem i många kyrkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s