Olika ämnen

Boktips! Inkräktarna av Linus Karlén

Linus Karlén gav ut sin bok Inkräktarna år 2015. Den kan beställas på Adlibris och Bokus. Boken presenteras så här:

Inkräktarna utspelar sig i 1000-talets Norden. Vi får träffa Leif – en hednisk ung man som bor i en liten bygd där frid och fröjd råder. Folket lever i harmoni med naturen och varandra. Allt detta ändras dock när två hemvändare kommer till bygden efter att ha levt flera år på andra sidan världen. De har nämligen med sig femtio krigare i följe. Tillsammans är de ett kristet fanatiskt brödraskap, som snart kommer att kallas för ”korsbärarna” i folkmun. Det uppstår en kulturkamp och konflikten är ofrånkomlig. Bygden kommer aldrig mer att vara sig lik.

Vi får en annan bild av nordens kristnande.

inkraktarna-linus-karlen

Det finns en recension som har skrivits av Bokhyllan och den är lätt att instämma i. Den kan läsas här. Det är oerhört glädjande att någon tar initiativ till att skildra en tid i Sveriges historia som var en brytningstid från något invant och traditionellt till att tvingas eller frivilligt underkasta sig en ny samhällsordning när kristendomen erövrade Sverige. Innehållet är en äventyrsroman som skrivits med en tydligt kristendomskritisk udd. Författaren menar att beskrivningen av kristnandet som relativt fredlig process bör ifrågasättas. I verkligheten var det många av dåtiden makthavare som förblindades av den nya läran i så hög grad att det ledde till strider och ond bråd död.

Berättelsen håller högt tempo och är spännande läsning som passar den yngre publiken. Boken är mycket lättläst och Karlén behärskar sitt ämne väl. Vi träder in i en värld där gestalternas namn är nordiska och där platserna har hedniska namn.

Det går inte att låta bli att slås av tanken att våra förkristna förfäder var enkla, men kloka människor som huvudsakligen ville odla sin jord, göra handelsresor och leva i enlighet med sina egna traditioner. När en främmande budbärare kommer och ställer krav på underkastelse så måste någon vinna och någon måste förlora. Kristendomens införande var ett paradigmskifte som tvingade på oss en världsomspännande religion. Förlorarna var de oppositionella som miste sina huvuden när dåtidens makthavare gick hårt fram mot dem. Den norske kungen Olav Tryggvason som döpte sig i England och antog en främmande kult, kom sedan hem för att hota och döda hedningarna om de inte lät döpa sig. Kristendomen infördes av dåtidens makthavare som tvingade folket att acceptera den nya läran.

Linus Karlén skriver i sin epilog: ”Vann då egentligen kristendomen? Lite överallt ser vi än idag spår av hedendomen – framförallt på våra vägskyltar (Ullevi, Asasrum, Torshälla, Odenplan och Frölunda med mera) och namnen på våra veckodagar.”

Våra förkristna rötter har stor betydelse för oss än idag och det värsta scenariot hade varit om kristenheten inte hade nöjt sig med att bygga kyrkor på gamla hedniska kultplatser utan också bytt ut hedniska ortsnamn till kristna namn. Kristendomens erövring av våra själar var en andlig och kulturell kamp som vi i viss mening förlorade, men det svenska folket stod kvar och fortsatte sin livsgärning så vi gick ändå segrande ur den tvisten. Idag står vi inför helt andra ställningstaganden där vi är påtvingade en ny religion, islam, som införs successivt i Sverige, men den här gången är det inte bara religionen utan också islams utövare som kommer hit och kräver att få etablera sig här. Även den här gången är det makthavare som pådyvlar folket något som är ett hot snarare än en tillgång.

Det är tankar som virvlar fram under läsningen av boken Inkräktarna.

Inkräktarna
Linus Karlén,
Nomen förlag, 2015

Kategorier:Olika ämnen

Tagged as: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s