Olika ämnen

Boktips! Fadersarvet. Skärgårdsliv under 1700-talet. Roman av Göran Törnqvist

Göran Törnqvist har skrivit en roman som handlar om den egna hembygden. Han har sina rötter i den uppländska skärgården och samlade under många år material till den här boken och andra böcker om skärgårdens historia. Boken handlar om en präst på Gräsö och en båtsmans liv och öden.

fadersarvet-roman-fran-graso-450

”Vi får följa prästen Nils Alner som kom till Gräsön 1760 och ta del av hans iakttagelser. Vi får speciellt följa båtsmannen Erik Norbergs och hans familjs öden, och får samtidigt en inblick i dåtidens rättsskipning, fattigvård, nöd, dagsverken, värdesättning, krigshändelser, klasskillnad, tjuvnad, storm och vrakplundringar, kläder och mathållning, men också bröllop och andra glädjeämnen.

Boken baserar sig på en serie händelser som utspelats i verkligheten på Gräsö i den uppländska Roslagen 1760-1733, men kan nog i många stycken tjäna som exempel på skärgårdsliv i allmänhet under 1700-talet.”

Med många dokument som grund har Törnqvist tecknat en realistisk bild av hur livet kunde te sig i en skärgårdsmiljö. Det är en bild med gudstroende, hårt arbete, hårda straff för brottslingar där tjuveri ledde till dödstraff och sorger när döden slog till i vanliga familjer.

Fisket har alltid betytt mycket för sjönära befolkningar och att Gräsöborna var beroende av fiske framgår av den här romanen. Under i maj och juni skulle åkrar och ängar harvas och sås, gärdesgårdar skulle repareras. På sensommaren skulle linet tas hand om.

Man drog upp linet med sina rötter ur den mullstinna jorden och fröknopparna repades av och togs till vara inför nästa års sådd. Så bands linet i knippen, sänktes i vatten för att rötas och för att några veckor senare åter tas upp till torkning i linbastun. När det var torrt nog vidtog arbetet med att bråka linet vid skäktstolen. Efter timmar av arbete var det klart. Det färdigbråkade linet var lent och fint som änglahår. Det skulle komma väl till pass vid spinnrocken under mörka vinterkvällar. Under vintern ägnade man sig åt alla slags inomhusarbeten som vävning och snickeri.

Göran Törnqvists bok är mest intressant för de Gräsöbor som vill veta mer om sin egen historia, men har också intresse för andra skärgårdsbor i närheten av Gräsö, som ligger i Östhammars kommun öster om Öregrund.

Fadersarvet. Skärgårdsliv under 1700-talet. Roman från Gräsö i Upplands skärgård utifrån samtida dokument.
Göran Törnqvist, Hembygdsförlaget, 1995.
190 sidor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s