Olika ämnen

Boktips! Sparrsätra Bred. Två sockenkrönikor, Arvid Bladh

Arvid Bladh föddes 1891 i Lingbo i Hälsingland. Han började studera vid Fjellstedska skolan i Uppsala och tog studenten 1921 med höga betyg. Han fortsatte sedan sina studier och blev prästvigd den 15 maj 1927. Han arbetade därefter som kyrkoherde i Sparrsätra-Breds pastorat från 1940 till 1956 då kan pensionerade sig. Kort därefter avled han.

Under sitt yrkesverksamma liv intresserade sig Arvid Bladh för de socknar han varit verksam i och skrev anteckningar om Torstuna, Österunda, Härnevi, Sparrsätra och Bred. Han intresserade sig för sockenlivet, men fick ingen möjlighet att renskriva sina anteckningar.

arvid-bladh-sparrsatra-bred

Det blev bibliotekarie Thore Floderus i Enköping som fick sammanställa Bladhs alla anteckningar vilket resulterade i den omfattande texten i boken. Innehållet är en kronologi över utvecklingen i Sparrsätra och börjar i bronsåldern när marken började odlas och fast bebyggelse uppstod. Statens historiska museum har samlat fynd från området och de består bland annat av stenyxor från tiden kring 1800-1500 f.Kr.

Ett bronssvärd hittades i början av 1900-talet på en åker i Torgesta. Det är daterat till ca 1300-1100 f.Kr. och kan ha ägts av någon krigare. I byn Lådö som ligger i Sparrsätra har man funnit älvkvarnar och hällristningar föreställande skepp. Älvkvarnar finns på många håll i landet och dess ursprungliga funktion är en gåta som ingen med bestämdhet har kunnat ge svar på. I Sparrsätra finns även två runstenar som Arvid Bladh fotograferade och finns med i boken.

Namnet Sparrsätra är känt i historien från det slag som leddes av Nils Sparre mot de upproriska Folkungarna som ville få bort Erik läspe och halte och den makt han representerade. Slaget ägde rum nära Sparrsätra kyrka och Skänningeannalerna skriver:

”Detta år förlorade Upplands allmoge vid Sparrsäter segern och sin frihet, och man pålade dem spannskatt, skeppsvist och flera bördor.”

Folkungarna representerades av Holmger Knutsson, som efter slaget flydde till Gästrikland där han tillfångatogs och halshöggs år 1248. Ett kapitel i boken tillägnas slaget, som ger stöd för tesen att Holmger Knutsson ”har representerat uppländska intressen och traditioner långt nere i folkdjupet”. Efter förlusten pålades upplänningarna de dryga skatter som Folkungarna försökt stoppa.

Holmger Knutsson, som var son till kung Knut Holmgersson, har sedan dess ansetts som en uppländsk folkhjälte som motsatte sig centralmaktens politik. I ett bevarat gravtäcke som finns på Historiska museet står det skrivet:

”Holmger, född av svearnas lysande konungasläkt, själv en sedernas spegel, fälldes av den bittra döden och ligger här halshuggen. Men hans död visar sig på övligt sätt härlig genom många tecken.”

skolklass-fran-sparrsatra-uppland

Skolklass från Sparrsätra på skolresa till Stockholm 1906. Foto av Julius Grape.


Arvid Bladh redogör för hur bygden utvecklades under 1800-1900-talet och många foton från äldre tider finns med i boken. Boken är en spännande resa i tiden som beskriver en bygd och ett land som vi snart inte känner igen.

Sparrsätra Bred. Två sockenkrönikor.
Arvid Bladh, Sparrsätra-Breds hembygdsförening, 1981
459 sidor
Boken är tryckt med bidrag från Längmanska Kulturfonden

1 reply »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s