Olika ämnen

Boktips! Gårdar i Rasbo, av Lars-Erik Karlsson

Boken Gårdar i Rasbo av Lars-Erik Karlsson är en dokumentation över gårdar i Rasbo socken där gårdsinnehavarnas namn finns listade, i många fall två eller tre hundra år bakåt i tiden. Boken kan ses som en uppföljning av boken Torp och backstugor i Rasbo som kom ut 1992.

Rasbo socken ligger i Uppland och omtalades första gången 1291. Uppland reste sig ur Östersjön sent och det var först för tre till fyra tusen år sedan som landskapet befolkades. I begynnelsen ägnade sig invånarna åt jakt och fiske men djurhållning blev snart en etablerad och viktig verksamhet för att ge mat till invånarna. När landhöjningen sedan fortsatte kom ny odlingsbar mark i dagen och nya gårdar tillkom. Det var under äldre järnåldern som många gårdar började skapas och efterhand fick byarna allt större befolkning. Många byar av idag kan spåras till järnåldern vilket syns i gamla bygravar och gravfält där tidiga Rasbobor finns begravda.

Författaren ger en bild av det gamla Rasbos utveckling och bedömer att det omkring år 500 fanns omkring 15 gårdar här med totalt strax över 100 invånare. Befolkningen växte sedan och år 1150 fanns det 560 bofasta i Rasbo fördelade på 80 gårdar som låg i 25 olika byar. Byarnas namn är intressanta och vittnar om en äldre språkdräkt. Två av byarna är Frötuna och Hov som berättar om förkristen namngivning. Frö kan komma från dialektordet ”fruktbar, frodig” eller från gudinnenamnet Fröja och Hov kan vara ett äldre sakralt ord för tempel eller gudahus. Andra bynamn slutar på ändelserna –sta, -inge, -by, -bol, -äng, -gård, -gärde och –vreta.

I boken beskriver Lars-Erik Karlsson olika byars tillkomst och Rasbos hela utveckling fram till våra dagar. Innehållet illustreras av gamla arkivbilder på vissa gårdar kartor över gårdarna. Det är lätt att skänka några tankar till järnålderns invånare i Rasbo. Medellivslängden var omkring 25 år vilket indikerar att barnadödligheten var stor och att många aldrig uppnådde vuxen ålder. De som ändå gjorde det tvingades planera livet för att kunna överleva nästa dag, nästa vecka, nästa månad, nästa årstid och nästa vinter. Livet var en kamp för att överleva och även om många dog en alldeles för tidig död så kunde Rasbo växa. Storhetstiden var omkring 1850 när Rasbo hade 150 bönder och 2 000 invånare. Då var ungefär 75 procent av befolkningen i Sverige sysselsatta inom jordbruket. Idag är det knappt 3 procent.

En av många byar om dokumenteras i boken är Skeke. Namnet säger oss ingenting idag. Varje by eller gård som har ett namn som låter helt intetsägande för oss har ändå en innebörd. Skeke omnämns första gången år 1291 och betydelsen förklaras med att byn skjutit ut med ett höjdområde som ett ”skrev.” Flera av gårdarna har fullständig dokumentation över vilka som ägt eller arrenderat respektive gård sedan 1800-talet. En av gårdarna i Skeke har varit länsmansbostad under olika perioder sedan 1700-talet.

Byn Grän är en annan av många byar vars betydelse är omöjligt att tolka idag. Namnet finns nämnt sedan år 1291, då som Grenj. Namnet betyder ”platsen där det funnits gott om gran”. Flera av gårdarna har en dokumenterad och spännande historia. En av dem skänktes av Gustaf II Adolf till Uppsala universitet och en annan gård var häradshövdingeboställe under 1700-talet. Anders Palmkron som var livmedicus åt både Karl X Gustaf och Drottning Kristina köpte flera gårdar i Grän i mitten av 1600-talet. En av gårdarna som finns på bild är idag en välbevarad säteribyggnad.

Boken om Rasbo sockenhistoria är en väldokumenterad historik över ett stort antal gårdars historia och kan vara en trevlig utfyllnad i bokhyllan.

I Rasbo finns också nio runstenar. Några av dem är U 1008, U 1010, U 1011.

Gårdar i Rasbo
Lars-Erik Karlsson, Rasbo Hembygdsgille 2009.
ISBN 978-91-633-6040-4
461 sidor

gardar-i-rasbo-uppland

alunda-lilla-vaksala-kydingeholm

En gård i en annan del av Uppland för hundra år sedan. Bilden är från Alunda.

Kategorier:Olika ämnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s