Olika ämnen

Boktips: Svenskbyborna. 60 år i Sverige 1929-1989

Den 1 augusti 1989 är det 60 år sedan svenskbyborna återkom till Sverige efter 147 år som kolonister på den ukrainska stäppen. Detta jubileum högtidlighålls bl.a. genom en minnesgudstjänst i Roma kyrka på Gotland och med denna skrift.

Svenskbybornas förfäder var svenska bönderna från ön Dagö utanför Estlands kust. 1781 förvisades de av den ryska kejsarinnan Katarina II till en plats vid stranden av floden Dnjepr. Denna plats kom senare att kallas Gammalsvenskby.

Jubileumsskriften innehåller artiklar om dagösvenskarnas bakgrund och ursprung, förklaringar till svenskbybornas i mångas ögon konstiga efternamn, beskrivningar av bebyggelsen på Dagö och i Gammalsvenskby, samt reseberättelser m.m.

svenskbyborna

Boken Svenskbyborna. 60 år i Sverige 1929-1989 är en jubileumsskrift som kom ut 1989 till minnet av Sigfrid Hoas och Gustav Kotz för deras insatser för föreningen och bevarandet av svenskbybornas kulturarv. Boken består av ett antal artiklar om svenskbyborna och många foton på gårdar från Dagö i Estland och Gammalsvenskby i Ukraina.

Historien om svenskbyborna börjar med att svenska bönder och fiskare hade slagit sig ned i samhällen längs Estland kust. Deras bosättningar omnämns första gången i Hapsals stadslag 1294 där Ösel-Viks biskop nämner svenskars arvsrätt efter släktingar i Hapsal. Svenskarnas liv bestod av att kämpa för sin frihet i en omgivning som blev alltmer fientlig och hotfull. I augusti 1871 tvingades svenskarna lämna sina hem och vandra till Ukraina där de som överlevde grundade ett eget litet samhälle, Gammalsvenskby.

Trots sjukdomar, svåra förhållanden och förtryck kämpade svenskättlingarna för att hålla sin egen identitet och sitt språk levande. Berättelsen om hur många av dem slutligen kom till Sverige kantas samtidigt av det tragiska öde som drabbade många av dem som stannade kvar i Ukraina.

Boken är från 1989, men innehållet är tidlöst och en bra dokumentation över svenskbybornas livsöden.

Svenskbyborna. 60 år i Sverige 1929-1989, Föreningen svenskbyborna 1989.
Bokförlaget Hanseproduktion AB, 1989

Boken kan beställas från Svenskbygården i Roma på Gotland.

Kategorier:Olika ämnen

Tagged as: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s