Olika ämnen

Boktips: Tensta och Lena socknar från forntid till nutid

Den som är intresserad av ta del av sin hembygds historia är ofta hänvisad till äldre litteratur som lättast kan hittas på bibliotek eller antikvariat. Då och då produceras tack och lov nya böcker som innehåller en översikt av historiska tider fram till våra dagar.

Ett färskt exempel är arkitekten Kristina Berglunds bok Tensta och Lena socknar från forntid till nutid (utgiven av Kristina Berglund 2016). Den handlar om de norduppländska socknarna som många passerar med bil men sällan eller aldrig gör sig tid att titta närmare på. Det är synd för det finns så mycket spännande att intressera sig för här.

tensta-och-lena-socknar-fran-forntid-till-nutid-1tensta-och-lena-socknar-fran-forntid-till-nutid-2tensta-och-lena-socknar-fran-forntid-till-nutid-3

Nu finns mycket av socknarnas historia att läsa om i Berglunds innehållsrika och väldokumenterade bok. Det är första gången någon skriver om socknarna sedan 1786 när Per Ekeberg skrev en avhandling om Tensta och Lena socknar.

Redan när man öppnar boken är det lite som att kliva in i en skattkammare och betrakta skatter som legat orörda i generationer och i flera fall över tusen år. Boken är uppbyggd i kronologisk ordning från stenåldern till vår tid.

Författaren skriver att ”Här finns enastående sevärdheter som gravfält, en fornborg, runstenar, två medeltida kyrkor, Salsta slott och en välbevarad bruksmiljö. Här finns herrgårdar och byar samt ett mycket vackert kulturlandskap med höga naturvärden”.

För den som är född eller bor i trakten blir boken både ett historiskt dokument och en upplevelse. Våra förfäders gravar och spåren av deras gärningar kan avläsas överallt. I boken beskrivs Salstaborg, som är en av de största och mest imponerande fornborgarna i östra Svealand. Den är ungefär samtida med andra fornborgar som anlades under folkvandringstiden och skulle fungera som försvarsanläggningar eller skyddsborgar.

Salsta slott med sin rika historia och ägarlängd påminner om Nordupplands historiska betydelse. Slottet är ett av våra mest påkostade slott från stormaktstiden och fungerar idag delvis som en konferensanläggning.

I socknarna finns också flera runstenar som beskrivs i boken och en av de mera spektakulära är runsten U 1043 i Onslunda med en bild på ett älskande par, kanske en påminnelse om en tidigare fruktbarhetskult.

Boken innehåller också uppgifter om indelningsverkets boställen för militära befäl och soldattorp och dragontorp för soldatfamiljer. Vi får också veta lite om vetenskapsmannen Anders Sparrman som föddes 1748 i Tensta församling.

Boken är rikt illustrerad med både äldre och nya bilder. Innehållet är väldisponerat och lättläst. Boken borde finnas i varje norduppländskt hem, särskilt om man bor i eller nära Tensta och Lena socknar.

Köp den till dig själv eller ge bort den som present! Det är en bok man blir glad av.

Boktips:

Tensta och Lena socknar från forntid till nutid, arkitekt Kristina Berglund, 2016.

ISBN- 97891-639-2071-4

Bokens tryckning har möjliggjorts genom bidrag från

Kungliga Patriotiska Sällskapet
Konung Gustaf VI Adolfs fond för svensk kultur
Stiftelsen Landshövding Hilding Kjellmans hembygdsfond

Boken kan beställas från Upplandsmuseet (Fyristorg 2, 753 10 Uppsala, Tel: 018-169100). Den finns i deras butik och kostar 150 kronor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s