Runstenar och bildstenar

Runstenar Småland – Sm 53

Sm 53, Brödrahalla, Ölmestads by, Reftele socken, Västbo härad, Gislaved

ru[-]f[-] …i + stin + þana + eftiR + s… auk [(i)s—] suni sina + tua …- + silu þ…

Rolf (?) reste denna sten efter … och … sina två söner … deras själ

120 cm hög runsten. Daterad till ca 980-1015. Stenen kan ursprungligen ha stått några meter söder om nuvarande plats.

kulturbilder.wordpress.com

Runstenen är känd sedan 1600-talet. Då stod den, tillsammans med en oristad sten, på en kulle. I samband med grustäkt skadades monumentet i början av 1800-talet. Ett sekel senare hittades den skadade runstenen i grustaget och restes igen. Västbo härads tingsplats låg tidigare här. De båda stenarna är enligt sägnen resta till minne av två bröder som utan att känna igen varandra dräpte varandra på denna plats. Lägg märke till att runstenens inskrift berättar att den är rest till minne av ”två söner”. Platsen Brödrahall har säkerligen fått sitt namn av de båda stenarna.

(Text från skylt på platsen)

Här fanns en gång ett gravfält från järnåldern där Västbo härad brukade samlas till ting. Idag syns inte mycket av platsens tidigare betydelse. Under 1800-talet öppnade man grustag här, och när järnvägen byggdes tog så mycket grus att inget blev kvar av gravfältet.

Från äldre skriftliga vittnesbörd vet man dock att två stenar ursprungligen stod uppresta här. I början av 1900-talet hittade man tre stora stenar (varav en runsten) i det övergivna grustaget och reste dem på platsen.

Det finns en sägen om de två resta stenarna som berättar att de var uppställda till minne av två bröder som stridit på platsen och dräpt varandra. Det var särskilt tragiskt eftersom de i barndomen spåtts just detta sorgliga öde. De flyttade så långt från varandra som möjligt för att inte spådomen skulle slå in. Ödet kom dock ikapp dem: de möttes utan att känna igen varandra, kom i gräl, och slog ihjäl varandra.

Sägnen förknippas med flera andra platser också, men här fick den särskilt stöd av runstenens inskription. Den förtäljer att runstenen är rest av en man efter hans två söner som dött.

Resta stenar var gravmonument som byggdes under de första seklen efter Kristi födelse. När stenarna här vältes hittade man ben, men grävde ned dem igen varefter de slukades av grustaget.

Runstenen är från 900- eller 1000-talet. Det innebär att de två andra stenarna förmodligen hade stått här länge när den kom till.

Tingsplatsen sträckte upp sig upp på åsen längre in från vägen. Där finns idag resterna av torpet Sandebo och tre moderna resta stenar. Platsen ligger i det så kallade ”Finnvedens folkland”, som 550 e.Kr. nämns som ”skogen med den goda jakten och det rika villebrådet”.

(Text från skylt på platsen)

kulturbilder.wordpress.com

kulturbilder.wordpress.com

Bautasten på platsen ett tiotal meter från runstenen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s