Museum

Svenskbybornas hårda öde

Svenskbyborna härstammar från de svenskar som bosatte sig på Dagö i Estland under andra hälften av 1200-talet. År 1563 tog Sverige Dagö och ön blev svensk, vilket den förblev fram till 1721 då Ryssland erövrade ön. I slutet av 1700-talet fanns ca 2 000 svenskar på ön och hälften av dem deporterades till en boplats i Ukraina.

Den ryska kejsarinnan Katarina beslutade 1781 att svenskar som bodde på Dagö i Estland skulle tvångsförflyttas till ett område norr om Svarta havet.

Den 20 augusti började 967 svenskar den långa vandringen på 200 mil. Det var män, kvinnor och som hade med sig 260 oxkärror, 115 oxar och 330 hästar. I november kom de fram till orten Resjetilovka där de slog vinterläger under fyra månader. Under tiden dog många av smittkoppor och andra sjukdomar. Vandringen fortsatte i april 1782 och den 1 maj kom man fram till en plats vid floden Dnjeprs strand. 535 svenskar överlevde strapatsen, de som dog var främst barn och äldre.

Väl framme försökte de överleva genom att odla upp jord och bygga en by. I mars 1783 fanns endast 135 personer kvar i livet. År 1787 slog sig en grupp polsk-tyskar ned i närheten av svenskarnas by. 1792 kom fem svenska krigsfångar från Gustav III:s krig med Ryssland. De gifte sig med kvinnor i svenskbyn och stannade kvar där.

Svenskarna talade en ålderdomlig svensk dialekt som de hade med sig från Dagö. Deras namn var också speciella genom att namnet på byn eller gården som släkten ägde på Dagö var en del av namnet. Musik var av tradition betydelsefull för svenskbyborna. Tagelharpan var ett instrument som levde kvar från Dagötiden. Stämsång var en del av svenskbybornas kultur, vilket kan spåras långt tillbaka i tiden i Norden. Även svenskarna på Runö har en historia som sträcker sig långt tillbaka i tiden, men den avslutades 1945 när de sista svenskarna flyttade till Sverige.

År 1787 uppfördes en enkel korskyrka i Gammalsvenskby som i slutet av 1800-talet blev en samlingspunkt för svenska och tyska lutheraner. Tyskarna försökte förtyska svenskarna genom att införa tyska som enda undervisningsspråk i skolorna, men svenskarna lyckades inrätta undervisning på svenska och räddade sitt språk. År 1885 byggdes en ny kyrka.

Våren 1929 beviljade myndigheterna i Sovjetunionen tillstånd för utresa för svenskbyborna. Organiserade kommunister i Sverige försökte få dem att stanna kvar i Sovjet, men 886 svenskar reser från Gammalsvenskby till Sverige. När de väl kom hit blev de utplacerade på olika håll i landet, men deras önskemål var att de vill bo tillsammans i en gemensam by. Trots hjälp och erbjudanden fattade många beslut om att lämna Sverige.

Omkring 80 personer reste till Kanada och under åren 1929-1931 återvände 250 personer till Gammalsvenskby. De trodde att Sovjetunionen skulle ge dem ett bra liv med egen mark och bördig jord. Så blev det inte.

Av dem som valde att stanna i Sverige bosatte sig 70 procent på Gotland och de flesta kom att arbeta med jordbruk i någon form.

Under åren 1937-38 beskylls många svenskar för att motarbeta den kommunistiska regimen och 18 av dem avrättas. Under andra världskriget intar tyckarna Gammalsvenskby och avrättar dem som anses vara kommunister. År 1943 tvångsförflyttades byborna till arbetsläger i Tyskland och Polen. De tvingades vandra större delen av sträckan och stannade där till kriget var över.

År 1945 lyckades 50 svenskbybor ta sig till Sverige, medan 250 förflyttades till arbetsläger i Komi nära Sibirien. Där utsattes de för hårt tvångsarbete och flera dog. Några tvingades vara kvar i arbetslägren i många år innan de kunde återvända till Gammalsvenskby. År 1965 fick ett tjugotal personer utresetillstånd och i slutet av 1980-talet återupprättas kontakten med Sverige.

Gammalsvenskby är idag en del av den ukrainska byn Zmejevka där även tre tyska byar ingår. Totalt bor ca 2 500 personer i byn.

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Om man vill veta mer om svenskbybornas öde kan man läsa böcker som saluförs till ett billigt pris på Svenskbygården.

Svenskbygården är en gård i Roma på Gotland som ägs av Föreningen svenskbyborna och fungerar som museum. I gården finns samlad dokumentation och utställningar om svenskbybornas öden.

”Svenskbyborna är ättlingar till svenska bönder som 1781 tvångsförflyttades från Dagö till Ukraina, där de grundade Gammalsvenskby. De lyckades bevara svenskheten i fråga
om både språk och sedvänjor. Inför hotet om att deras jord skulle kollektiviseras, hotet 
om förföljelser och svåra ekonomiska förhållanden, flyttade ca 900 svenskbybor till Sverige 1929. De flesta svenskbybor bosatte sig på Gotland, ca 240 återvände till Ukraina. Ett 70-tal emigrerade till Kanada. Läs mera om den fascinerande och säregna historien om svenskbyborna på 
annan plats på denna webbplats.”

Läs mer på föreningens hemsida.

Svenskbygården började uppföras i juni 1976 och invigdes den 1 augusti 1977. Ättlingar till svenskbyborna, organisationer och många enskilda människor hjälpte till att samla in medel som gjorde projektet möjligt. Idag är gården en uppskattad plats för alla som är intresserade av svenskbybornas historia.

Kategorier:Museum

Tagged as: , ,

3 replies »

  1. Mycket intressant. Denna historia berörde mitt hjärta. Den visar också att svenskarna är ett folk och finns och att våra nuvarande politiker och etablissemang ljuger så deras tungor svartnar. Svenska folket finns och lever!

  2. Ja, Lena. Svenskbyborna klarade sig och höll envist fast i sitt språk, religion och traditioner, samtidigt med att dom anpassade sig till det omkringliggande samhället. Min farmor och farfar pratade både svenska, tyska och ryska. På det sättet bevarade svenskbyborna sin identitet som så många andre minoritetskulturer har gjort det… t.ex. kineserna i New York, danskarna i Schleswig-Holstein, tyskarna i Kazakstan, judarna i Iran, romerna i Makedonien, ryssarna i Estland, palestinierna i Chile, chilenarna i Sverige… eller kurderna… osv.
    Det er nog inte ett speciellt svensk fenomen. 🙂

    Jag vet inte helt vem du syftar på när du säger att politikerna ljuger, men självklart att svenskar finns, och hurra för att man kan var det på så många olika sätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s