Olika ämnen

Rydaholmsalnen

Rydaholmsalnen var förr enheten i det svenska längdmåttssystemet. Enligt tillgängliga uppgifter var den 59,38 cm.

Aln (fornnord. alin) betydde längden på en mans underarm från armbågen till spetsen av långfingret.

Det äldsta kända längdmåttet i Sverige var Rydaholms- (”Rijholms-”) alnen, som ursprungligen var upphängd på dörren till kyrkans vapenhus. Både dörren och alnen är för länge sedan förstörda och ersatta med andra. Den nu befintliga alnen är en replik av den gamla.

kulturbilder.wordpress.com

Enligt en av kyrkoherden Torpensis till antikvitetskollegium 1667 ingiven redogörelse bröts den gamla alnen loss från dörren 1621, då Växjö skolungdom på grund av pesten var förflyttad till Rydaholm.

I samband med reparation 1664 av Sakristian och en därunder befintlig källare återfanns alnen, men den var då förstörd av rost. Den aln som nu hänger på dörren förfärdigades samma år, efter en avritning som fanns på den gamla kyrkdörren.

Redan i början av 1100-talet användes alnen vid byggnadsarbeten i Skåne. I den s.k. Växjö stadga från 1414 heter det ”att ingen hawe annan wikt, och bismare, skeppe eller alyn en Rydaholms”. Här fanns således en uppsättning likare för såväl vikt, rymd och längd.

För hela Småland blev Rydaholmsalnen laggill genom förordningar 1524 och 1582. År 1544 påbyggdes tornet Tre kronor på Stockholms slott med 13 Rydaholmsalnar.

Genom ett riksdagsbeslut i Norrköping 1604 stadgades att det svenska alnmåttet skulle vara lika med Rydaholmsalnen.

Redan dessförinnan hade Karl IX låtit göra en aln efter Rydaholmsalnen. Den sattes upp på dörren till Stockholms rådhus och kallades därefter för Stockholmsalnen.

Alnmåttet var Sveriges officiella längdmått till dess det efterträddes av metersystemet i enlighet med ett riksdagsbeslut 1878.

Rydaholmsalnen förvaras i Rydaholms kyrka i Värnamo kommun.

(Text från skylt på platsen)

Se även Gamla mått och vikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s