Slott och herresäten

Örebro slott

Örebro slott uppfördes som en försvarsborg av kung Magnus Eriksson i mitten av 1300-talet. Slottet ligger på en holme i Svartån och är Örebros främsta riktmärke.

kulturbilder.wordpress.com

Örebro slott har bytt ägare flera gånger:

1364 sade sig hertig Albrekt av Mecklenburg erövrat borgarna Örebro och Sundby.

1434 intogs Örebro hus av Engelbrekt, som senare fick borgen som sin förläning.

1501 belägrades Örebro hus av en bondehär. På borgen satt då den danske unionsfogden Jöns Falster. Efter sju månader, i februari 1502, kunde Svante Nilsson (Sture) inta borgen. I början av 1500-talet blev Sten Sture den yngre slottsherre.

1520 återtogs borgen av den danske kungen Kristian II under sin kamp mot den svenska högadeln.

1521 belägrade Gustav Vasa Örebro hus på sin väg mot kungamakten, och lyckades efter nio månader inta den av danskarna illa åtgångna borgen i början på 1522. Gustav lät renovera Örebro hus och här hölls flera viktiga möten, bl.a. 1529 års kyrkomöte, Örebro koncilium, då celibatslöftet och fastan avskaffas, och 1540 då kung Gustav lät införa arvmonarki.

1568 stod de sista striderna vid Örebro slott då hertigarna Johan och Karl gjorde uppror mot Erik XIV.

År 1573 började Hertig Karl en stor renovering av slottet med franska renässansslott som förebild. Först 1625 var ombyggnaden klar och det var Karl IX:s änka Kristina av Holstein-Gottorp som såg till att arbetet slutfördes. Under åren 1602 till 1617 hölls sju riksdagar på slottet. Strax efter att slottet renoverats började slottet förfalla eftersom det inte användes i samma utsträckning som tidigare. Först i mitten av 1750-talet började man renovera slottet igen och det blev ett klassicistiskt slott. Sedan 1764 bebos slottet av Örebros landshövdingar

I slutet av 1800-talet renoverades slottet igen och nu såg man Gripsholms slott som förebild. Mellan 1897 och 1901 genomfördes en restaurering efter idéer av lektor Adolf Kjellström och ritningar av arkitekt Thor Thorén. Sedan dess har flera renoveringsarbeten genomförts i lokalerna. Vissa delar av slottet är öppet för allmänheten.

Slottet är sedan 1935 statligt byggnadsminne.

Kategorier:Slott och herresäten

Tagged as:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s