Olika ämnen

Begravningsvapen för Hans Clerck (f. 1639, d. 1711)

Hans Clerck var i tidiga år amiral och tapper sjöhjälte. Han var bland annat i holländsk tjänst mot turkarna. Han var far till Brita Kristina som var hustru till Anders Appelbom och till Beata Johanna som var hustru till Olof Wernfelt. Han var också svåger till Staffan Klingspor.

Hans Clerck var Överpresident vid Göta Hovätt och friherre till Bällsta, Kristineholm och Lagnö.

På begravningsvapnet­ står att läsa:

Hans Kongl. Maij:ts och Sweriges Rikes i Lifstiden Högtbetrodde Man, Råd och Praesident uti Kongl. Giötha Hofrätt, then Högwälborne Herrn Herr HANS Clerck, Friherre och Herre till Belsta, Christineholm och Langnö är födder i Stockholm Ao 1639 den 3 januarij, afsomnader i Arboga Ao 1711 den 18 Aprill och Ligger här uti sin Hwilo-kamare i Waltuna Kiörkia.

Begravningsvapnet förvaras i Vallentuna kyrka.

kulturbilder.wordpress.com

Begravningsvapen är släktvapen som bars under en begravningsprocession för att manifestera minnet av en avliden adelsman. Under vapnet fanns en kort minnestext. Vapnet var skulpterat i trä och målat. Det placerades efter begravningen i den kyrka som den avlidne hade koppling till.

Bruket av begravningsvapen inleddes i slutet av 1500-talet och hade sin storhetstid under 1600-talet för att sedan upphöra. Det var främst adeln som använde sig av dessa vapen och idag ser man dem i många kyrkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s