Småföretag som rekommenderas

Tjällmo Gästgifvaregård, Motala

Tjällmo Gästgifvaregård har tagit emot gäster sedan 1670. I Tjällmo som varit en utvecklad kyrkby sedan medeltiden var man förr stolta över att det inom orten fanns så många duktiga hantverkare och andra yrkesmän. I slutet av 1800-talet försvann många arbetstillfällen från de tre järnbruken och många hittade då sina näringar inom skogsbruk, hantverk och handel. I skriften ”Tjällmo omkring 1940” kan man läsa om ortens historia och utveckling. Där finns också många bilder som vittnar om att invånarna i Tjällmo levt ett lugnt och bra liv. Tjällmo var en gång egen kommun, men ingår idag i Motala kommun.

En anrik verksamhet är gästgiveriet som år 1677 nämns i Erik Dahlbergs dagbok vid namn Kiällmoo Krogh. Den nuvarande byggnaden är från mitten av 1800-talet. Inne i lokalen finns en prislista som anger vad det kostade att äta och dricka år 1877.

En fyrarätters måltid kostade 1,50. En kanna svagdricka kostade 20 öre, en kanna öl kostade 50 öre. Ett rum över natten med bäddad säng och rena lakan kostade 1 krona. En kaka grovt rådbröd kostade 12 öre. Husrum för en häst över natten kostade 25 öre.

Idag är gästgiveriet (och Tjällmo) ett populärt besöksmål för många. Här kan man övernatta och äta god mat i en mycket trevlig miljö. Det är verkligen värt ett besök.

På en skylt ovanför entrén läser vi att ”Härifrån skjutsas till Emmetorp, Godegård, Hysbyfjöl och Hjortkvarn”.

Se även Tjällmo hembygdsgård.

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s