Olika ämnen

Örberga kyrka

Örberga kyrka i Örberga socken i Vadstena kommun är en av de äldsta kyrkorna i Sverige. Datering av trä i torntrappan visar att det kommer från träd som fälldes under vintern 1116-1117. Kyrkan är uppförd av kalksten och dess äldsta delar, tornet och långhuset, stammar från 1100-talet. Det tredelade fönstret i koret tyder på att koret och tvärskeppet tillbyggts på 1200-talet av en stenhuggare från Alvastra cistercienserkloster.

Tornet med sina två trapprundlar har viss likhet med Husaby kyrktorn i Västergötland. Dess smäckra spira restes vid 1700-talets mitt.

Invändigt har kyrkan kryssvalv med kalkmålningar utförda på 1400-talet av den s.k. Risingsmästaren (kor och tvärskepp) och hans elev (långhuset). Altaret är samtida med kyrkans äldsta delar. Även altarskåpet och dopfunten härrör från medeltiden.

På kyrkogården finns ett antal stora gravhällar uppställda.

På samma plats har det troligen tidigare stått en träkyrka. På kyrkogården har man hittat delar av gravkistor med runor, s.k. Eskilstunakistor, som härrör från gravar som innehållit människor i ledande samhällsställning.

(Information från skylt på platsen)

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Kategorier:Olika ämnen

Tagged as: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s