Olika ämnen

Österåkers konsthall och Länsmansgården

Österåkers konstförening bildades 1957 av några som ansåg att Åkersberga borde ha en konstförening. Nu har föreningen en egen konsthall i Länsmansgården strax norr om Åkersberga.

Länsmansgården har anor från mitten av 1700-talet och har varit bostad åt kronolänsmannen. Den siste kronolänsmannen som bodde på gården var Ernst Colliander som bodde där till 1920-talet. Idag används gården av en biodlarförening, ett trädgårdssällskap och flera konsthantverkare. Det finns också ett trivsamt café som använder närproducerat och ekologiskt och gynnar svenska bönder genom att välja ekologiska svenska mejeriprodukter.

I trädgården finns en jubileumsrabatt med växter som planterades år 2006 till minne av Carl von Linné. Här finns främst växter som Linné odlade i sin trädgård i Uppsala eller på Hammarby och växter som han skrivit om.

Länsmansgården är en liten oas och värd ett besök.

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s