Olika ämnen

Köpmannebro

Samhället ligger där Upperudsälven bryter igenom Köpmannefjäll och via skärgården i området rinner ut i Vänern. Köpmannebro är mycket naturskönt och är uppbyggt på öarna i skärgården och längs stränderna.

Den gamla kungsvägen, som från slussbron och norrut hade samma sträckning som idag, har sedan hundratals år varit av stor strategisk betydelse, då alternativet är en betydande omväg inåt landet.

Långt innan Dalslands Kanal invigdes 1868 förekom flitig fartygstrafik vid Hattefura Hamn norr om Lindön och Lilla Hästön, upp genom strömmen, där det fram till 1928 fanns en öppningsbar bro (Vinnebroa) och vidare upp till Upperud. Från de yttersta öarna och hela vägen in genom ”strömmen”, kan man idag se moringar, som vittnar om denna segelfart.

Samhället började utvecklas efter tillkomsten av Dalslands Kanal 1868 och Bergslagernas Järnväg 1879. Trafiken på kanalen var livlig och inte minst passagerartrafiken mellan norra Dalsland och Järnvägsstationen i Köpmannebro var intensiv. Den numera nedlagda järnvägsstationen var ovanlig genom att den låg på en ö, Långön.

Runt järnvägsstationen uppstod vid sekelskiftet även industrier, såsom ångbåtsverk och varv på Rävholmen, samt ett betydande impregneringsverk och en terpentinfabrik på Långön. Två affärer har funnits, samt bageri, kafé, bensinstation, motell, pensionat, vandrarhem, post och telegrafstation.

Den sista lastbåten gick genom slussen 1971 med kvartsit från Fröskog, numera är det fritidsbåtarna som trafikerar kanalen sommartid. Vid gästhamnen i anslutning till slussen finna alla faciliteter som en gästhamn bör ha, även bunkring av bensin och diesel.

(Text från skylt på platsen)kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s