Olika ämnen

Tuskötäppan, Östhammar

Tuskötäppan är en gammal fiskeplats som ligger vid Tuskö sund i Östhammars kommun. De äldsta bodarna är från 1700-talet och de nyare är från 1940-talet. När man byggde en bro vid platsen på 1940-talet så revs flera av de äldre bodarna och nya bodar uppfördes. På grund av landhöjningen ligger de äldre bodarna nu betydligt högre än de först var anpassade för. Här tog man sig vidare till andra fiskevatten och kom hem med stora fångster som man förvarade i sjöbodarna.

Täppa har betydelsen blockera och stänga. Farleden har förmodligen blockerats, kanske med sten, för att ovälkomna båtar inte skulle kunna ta sig in där. Det kan ha skett 1719 när ryssarna härjade längs våra kuster, men även vid andra tillfällen.

Vägen som nu går över Tuskötäppan byggdes 1945-1946 med bidrag från Carl Smitts fond. Smitt avled 1925 och hade testamenterat ett stort belopp som skulle förvaltas av Kungliga Automobilklubben och användas ”för upphjälpande av dåliga vägar”.

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s