Olika ämnen

En ädel mans gravsten

Ingenting har varit mer värdefullt för våra förfäder än att vara goda medborgare. Att vara goda kristna var också viktigt för att få aktning i livet och kanske belöning efter livet.

Även våra förkristna förfäder levde efter samma mönster. Man skulle vara en god medborgare på alla sätt och de flesta tycks verkligen ha varit det. Att vara en god medborgare innebär att man bidrar till att skapa ett friktionsfritt och vänligt samhälle, något som Sverige alltid har varit i jämförelse med de flesta andra samhällen.

Såväl gamla runstenar som många gravstenar vittnar om hur viktigt det var att leva mönstergillt. Gravstenen på bilden säger allt om Olof Erasmie som blev 51 år gammal, men under sin levnad var en hedervärd medborgare. Texten på gravstenen säger:

Här Hvilar Det Jordiska
Af
Grosshandlaren Högädle
Herr Olof Erasmie
Född Den 5 October 1758
Död Den 8 Januarii 1810.
Han War
Öm Make God Far
Redlig Medborgare
Uprigtig Christen

Dottern Marianne f. 1796 d. 1813

kulturbilder.wordpress.com

Som grosshandlare hade han kanske ett bra liv. Men dottern tycks ha gått bort redan vid 17 års ålder. På många av våra kyrkogårdar kan man läsa såväl namn som omdömen på våra avlidna förfäder. Varje svensk borde ta sig tid att besöka någon kyrkogård och läsa namnen och de eventuella meddelanden som ibland finns på gravstenar, särskilt äldre sådana. De är en del av vår historia.

Kategorier:Olika ämnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s