Sevärda platser

Stalpet är det högsta vattenfallet i södra Sverige.

Stalpet är det högsta vattenfallet i södra Sverige med sina 20 meters fallhöjd. Vattenfallet bildades för miljontals år sedan när kontinentalsocklarna låg och skuffades mot varandra. Vid den senaste istiden, för så där 12 000 år sedan, gröptes landskapet ur där Svartån nu rinner. Till skillnad från andra åar som rinner upp på Småländska höglandet, så rinner Svartån norrut.

Stalp är en gammal benämning på stup, vilket gett namn åt ravinen. Här anlades på 1700-talet en kvarn. Känt är att det funnits två större och ett mindre vattenhjul som drev ett par stenar, en stålsikt och ett verk för korngryn. Det var ytterst sällan vattenbrist vid Stalpets kvarn. Under torkperioder, då andra kvarnar stannade, körde bönderna hit för att mala. Då var kvarnen igång både dag och natt.

1923 upphörde kvarnen i och med att en mindre kraftstation uppfördes. En tunnel byggdes från dammen och ett runt hål från denna syna i fundamentet. Kraftstationen är fortfarande i drift och ger ett betydande tillskott av miljöanpassad energi.

Landsvägsbron byggdes i slutet av 1920-talet och är belägen 20 meter över Svartåns yta.

I början av 1930-talet öppnades ett kafé och här har allt sedan dess varit sommarservering. Här arrangeras bland annat våffelkvällar med underhållning, vilka har blivit oerhört populära och samlar stor publik. I omedelbar anslutning finns Stalpets sockenbod där lokala hantverkare säljer sina alster.

I början av 2000-talet byggdes en trappa ner i ravinen, vilket lockar många besökare att se det fantastiska fallet underifrån. Varje sommar arrangeras Fallets dag då vattnet släpps på i full frihet!

Området har ett rikt fågelliv, karaktärsarterna är strömstare och forsärla. Vissa år har den sällsynta forsärlan häckat i närheten. En kilometer nedströms ligger naturreservatet Hyllingen som är ett Natura 2000-område med ett mycket rikt fågelliv.

Stalpet ligger i Aneby kommun.

(Text från skylt på platsen)

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s