Museum

Julita Gård är en kulturhistorisk klenod

Julita gård ligger i Julita socken i Katrineholms kommun i Södermanland. Platsen har anor från vikingatiden och Julita gård var då sannolikt en stormannagård. På gården finns en runsten (Sö Fv1973;189) och bara en km från herrgården finns rester av vikingatida bebyggelse.

Idag ägs Julita gård av Nordiska museet.

Tack vare Julita Gårds ägare Arthur Bäckström (1861-1941) är Julita gård idag ett populärt och välbesökt friluftsmuseum. Bäckström ärvde gården och utvecklade den till vad den är idag. Bäckström var kulturhistoriskt intresserad och flyttade äldre byggnader från godsets ägor till parkområdet. Han samarbetade med Nordiska museet och var inspirerad av det arbete som lades ned för skapa Skansen i Stockholm. Bäckströms mor var också vän med Arthur Hazelius som grundade både Skansen och Nordiska museet.

Bäckström ville bevara Julita samt åt ”kommande slägten gifva en trogen bild, hur en gammal sörmländsk herrgård af betydligare omfång tedde sig under slutet af förra och början af innevarande århundrade.”

Bäckström är begravd på en kulle i parken och på en skyld intill graven kan man läsa:

Arthur Bäckström (1861-1941)

Arthur Bäckström testamenterade Julita Gård till Nordiska museet. Därigenom fick allmänheten möjligheter att besöka ett storgods som till stora delar ser ut som det gjorde vid 1900-talets början.

Med sitt stora intresse för kulturhistoria och sin känsla för Julitabygden som drivkrafter, såg Arthur Bäckström till att bevara dessa unika miljöer åt oss och våra efterkommande.

Löjtnant Arthur Bäckström har sin grav på kullen här intill.

Julita Gård är en lämplig utflyktsplats för hela familjen. Här finns evenemang och utställningar med fokus på kultur. För öppettider och annat se Julita gårds hemsida.

kulturbilder.wordpress.com

kulturbilder.wordpress.com

Arthur Bäckströms grav

kulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.comkulturbilder.wordpress.com

Kategorier:Museum

Tagged as: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s