Olika ämnen

Begravningsvapen för Lorens Christoffer Stobée, Råda kyrka

Lorens (Lorentz) Christoffer Stobée föddes i Lund 1676. Efter studenten blev han lantmätare 1696. År 1702 blev han kapten och fick det viktiga uppdraget att förfärdiga försvarsanläggningarna i Viborg och Kexholm. Han adlades 1707.

När Viborg skulle försvaras under det stora nordiska kriget visade Stobée stort mod. År 1720 blev han tillfångatagen och fick sitta i fängelse i Archangelsk. Han lyckades fly och återvände til Sverige 1716.

Stobée fick efter hemkomsten i uppdrag av Karl XII att arbeta med fästningsbygget i Svinesund. Under tåget mot Norge var Stobée verksam som fortifikationsofficer och år 1719 blev han befordrad till överste.

1741 blev han landshövding i Göteborgs och Bohus län. Han avled 1756 på Ågården vid Lidköping och begravdes i Råda kyrka i Västergötland.

Text på begravningsvapnet:

Kongl. Maij:ts Troman Generalmajor Landshöfdinge, Öfver Commendant och Riddare af Kongl. Svärds Orden Högwellborne Herr Lorens Christoffer Stobée.

Svenska Kulturbilder

Begravningsvapen är släktvapen som bars under en begravningsprocession för att manifestera minnet av en avliden adelsman. Under vapnet fanns en kort minnestext. Vapnet var skulpterat i trä och målat. Det placerades efter begravningen i den kyrka som den avlidne hade koppling till.

Bruket av begravningsvapen inleddes i slutet av 1500-talet och hade sin storhetstid under 1600-talet för att sedan upphöra. Det var främst adeln som använde sig av dessa vapen och idag ser man dem i många kyrkor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s