Sevärda platser

Husaby kyrka, Götene

Den äldsta delen av Husaby kyrka är tornet med två trapphus. Det är byggt i början av 1100-talet. I äldre tider såg man tornet som en del av Olof Skötkonungs borg. Fullt så gammalt är inte tornet, även om det ger intryck av att ha kunnat fungera som försvarstorn.

De övriga delarna av kyrkan byggdes under första hälften av 1100-talet. Under 1400-talet försågs kyrkan med målade valv. Med tiden tillkom allt fler byggnader på kyrkans utsida.

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

På kyrkogården ligger bl.a. Lasse i berget.

På kyrkogården ligger bl.a. Lasse i berget.

Kyrkan brann 1566 och har vid flera tillfällen under historiens gång renoverats och förändrats. Vid restaureringar för drygt 100 år sedan for man fram på ett sätt som idag kan anses som hårdhänt. Yttermurarna (med undantag för tornet) byttes ut. I grundmurarna använde man sandsten som blivit över från restaureringen av Skara Domkyrka. I samband med de här arbetena revs ytterväggarna och återuppbyggdes. Dessförinnan hade man hunnit reparera tornet. Där rev man all kvarsittande kalkrappning, och fyllde fogarna med cement. De skeva och vinda medeltidsmurarna kan nu bara anas i tornet och på gamla fotografier.

Väster om tornet finns två gravmonument som förknippats med kung Olof och drottning Estrid. Kistorna kan dateras till sent 1100-tal. De har inget att göra med kungen och drottningen och de har förmodligen flyttats dit för länge sedan, kanske just för att illustrera historieskrivningen. I kyrkans murar och den närmaste omgivningen finns runstenar och en gravhäll med runinskription. Flera av dem är drygt 1000 år gamla och från den äldsta kristna tiden i området. Ungefär lika gamla är de äldsta kristna gravarna man hittills hittat. De återfanns under gräsmattan i Prästgårdens trädgård, knappt 50 meter framför tornet vid utgrävningar 1997.

Vid de här undersökningarna hittades även spår som visar att kyrkan och Prästgården ligger i kanten av en boplats som främst kan dateras till äldre järnålder.

(Text från skylt på platsen)

Kategorier:Sevärda platser

Märkt som:,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s