Olika ämnen

Epitafium över Olof Svensson Norman, Torshälla

Ett epitafium är en minnetavla över en död person. Epitafier finns i många kyrkor och är oftast synligt upphängda på väggen. De var vanliga i katolska länder sedan 1300-talet och i protestantiska länder under 1500- och 1600-talet.

Epitafierna var ofta rikligt dekorerade, försedda med en minnestext över den döde och en målning av den döde och hans familj. Den döde framställs alltid som en god kristen. Medan begravningsvapen förekom i begravningståg så förekom inte epitafiet i tåget, men efter begravningen placerades det i kyrkan. Det som skiljer ett begravningsvapen från ett epitafium är att i begravningsvapnet finns ättens vapen, men på epitafiet finns en målning eller bild över den döde och hans familj.

Svenska Kulturbilder

Fotot föreställer ett epitafium över handelsmannen Olof Svensson Norman och finns i Torshälla kyrka. Närmast fader står sonen Sven, som på bilden bär en prästdräkt.

Olof Norman fick elva barn i det första äktenskapet och tre i det andra.

Sonen Sven föddes 1679 eller 1680 och studerade senare vid Uppsala där han tog sin fil mag. Därefter läste han teologi i Greifswald och Leipzig. Kung Karl XII erbjöd Sven att följa med som hovpredikant under en marsch genom Schlesien, Polen, Preussen och Litauen. När de kom till Köningsberg lämnade Sven sin tjänst på grund av en kontrovers med konungen.

Efter ytterligare en tid i Greifswald återkom han 1713 till Strängnäs där han arbetade som rektor fram till 1720 då han uppmanades att lämna sin tjänst. Han fick en ny tjänst i Botkyrka som han förlorade på grund av ”försummelse”. Vid samma tid förlorade han sin hustru och blev ensam med tre barn.

Norman kunde efter en begäran senare återfå sin tjänst. Han avled 1741.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s