Runstenar och bildstenar

Klövagårdens gånggrift

Klövagårdens gånggrift finns i Karleby socken i Falköping. Det är en av fem gånggrifter nära varandra som är daterade till yngre järnålder, ca 3300 f.Kr.

Klövagårdens gånggrift har en kammare som är 6 meter lång och 2,5 meter bred. Över kammaren ligger ett takblock. Gången till kammaren är 7 meter lång och 1,5 meter bred. Här gjordes en utgrävning år 1872.

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

Det finns en gammal beskrivning som berättar om att det stått en väderkvarn på kullen före 1862. Förmodligen skakades gravens takhällar vid kvarnbygget. Kammaren grävdes ut 1872 av dem som två år senare skulle gräva ut halva Logårdens gånggrift.

Inne i kammaren fann man ett slags rumsindelningar. Man hittade också välbevarade människoben från 80 individer sägs det. Man hade inga tankar på att gräva framför gången.

I modern tid har man letat framför ingångarna. Där har man hittad viktiga fynd. De visar att de levande haft någon form av ritualer vid ingången till de dödas värld. Kanske skedde de i samband med begravningar. Men i vardagen bodde man inte i närheten av gravarna.

Bosättningarna låg nedanför dagens radby, halvvägs ned mot Åsle mosse. Avståndet mellan gravar och bosättningar var mellan 300 – 500 meter. Det viktiga var kanske inte avståndet utan snarare att man inte såg gravarna från bosättningarna. Det verkar ha varit viktigt att skilja de döda som sattes i gravkammaren från de levande på flera sätt. Kanske de inte sågs som riktigt döda, eller så var de som särskilda förfäder värdefulla att bevara på en plats.

(Text från skylt på platsen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s