Sevärda platser

Limtorget, Lidköping

Limtorget i Lidköping är den plats där den medeltida Skaravägen delades upp på två gator under tidigt 1500-tal. När Nya Staden grundlades på 1670-talet minskade Limtorgets betydelse till följd av ett nytt gatunät. Områden undgick branden 1849 och är en rest av Lidköpings medeltida ”stadsplan”. Merparten av dagens hus är från 1800-talet.

På Limtorget finns en trevligt café där man kan koppla av en stund.

Emelis café

Emelis café

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

Hus Nr 7 ”Vissel-Petters”

Hus Nr 7 ”Vissel-Petters” Huset ägdes av Sven Petter Magnusson.

Hus Nr 7 ”Vissel-Petters”

Lars Petter Magnusson fick öknamnet för han jämt gick och visslade.

Enkelstuga från 1855-1877

Hus Nr 11 ”Källbergs-Kjellens”

Hus Nr 11 ”Källbergs-Kjellens”

Hus Nr 11 ”Källbergs-Kjellens”

Det syns att det från början inte är ett hus, för att det är skillnad på stenfotens och de södra fönstrens höjd. De har samma farstu och skorsten

Förmodligen byggdes den västra först och senare tillbyggdes de östra. Huset finns med på 1845 års karta. Vindflöjen bär årtalet 1864 och detta kan visa året då taket fick tegel. I den västra delen bodde skrothandlaren Källberg och i den östra bodde kapsågare ”Kjerssan” Kjellen.

Hus Nr 10 ”Kruthandeln”.

Hus Nr 10 ”Kruthandeln”.

Hus Nr 10 ”Kruthandeln”.

Enligt vissa obekräftade källor, byggdes det som tullhus ev 1672 vid västra infarten Stenporten. Senare drev C. J. F. Högberg och hans hustru Augusta kruthandel här under 1800-talets senare del och en bit in på 1900-talet.

Kruthandeln ersätter ett gammalt hus som revs, där Albert ”Skam” Samuelsson och ”Åbrötne” Lundström tidigare bott. Hitflyttat på två lastbilar år 1955.

Om de två stenarna på bordet: ”Dessa två runda stenar prydde en gång i tiden Stenportstullen på Stenportsgatan strax hitom nuvarande Folkets hus. Tullporten uppfördes i slutet av 1600-talet och revs 1858. Det sade så vara en av Sveriges vackraste tullportar.

År 2006 återfanns av en händelse dessa unika stenar på Vallgatan 8 hos Erik och Maj Karlsson som då skänkte dessa stenar till Nicolai Gille.

Det är med stor glädje som Nicolai Gille nu kan visa Lidköpingsbor och andra dessa två tullstenar. Det hus ni nu står framför var då tullhuset. Huset flyttades hit från Stenportsgatan 1955.”

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

(Texterna kommer från skyltar på platsen)

2 svar »

  1. Huset där Emelies café ligger låg innan där Trucktjänst nu ligger på Kållandsgatan om jag inte är uppe på vinden. Det var ett jobb där man tog långtidsarbetslösa från AF för att utföra flytten. Kommer inte ihåg årtalet, men det var inte på 2000-talet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s