demografi

Centerpartist vill avveckla landsbygden

Centerpartisten Gustav Hemming, miljö- och regionplaneringsråd i Stockholm skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att han vill bygga fler bostäder i redan förtätade storstäder. Hemming radar upp en rad märkliga skäl för att kunna förtäta städerna ytterligare.

En gång för väldigt länge sedan försvarade Centerpartiet landbygdens befolkning, idag arbetar man tillsammans med de flesta andra partier för att avveckla landsbygden och göra storstäderna ännu större.

När man byggde miljonprogrammets områden och omstrukturerade Sverige fick landsbygdens befolkning flytta till städerna, bo i betongkaserner och bli arbetshjon åt industrin. På ytan ser det ut som att man resonerade som så att idioterna på landet kommer att flytta till storstäderna för att där finns jobben som ger högre lön och där finns kommers, möjlighet till konsumtion och ett stort utbud av nöjen som arbetshjonen i de tråkiga betongkomplexen kan ägna sig åt när det blir tråkigt i vardagen.

Miljonprogrammets bostäder byggdes inte för att de skulle bli riktiga hem som villorna, gårdarna, husen på landet eller ens backstugorna var. De byggdes för att folk skulle kunna sova någonstans i väntan på att gå upp till jobbet, utföra ett arbete åt någon industrialist och sedan går hem och lägga sig igen. På helgen skulle arbetaren sedan kunna konsumera nöjen i den stora staden, bli en kulturvilsen medborgare och bara finnas till för andras skull, inte sin egen.

De som kunde valde att lämna betongen och flytta till eget hus med en egen täppa där man kanske plantera och odla något, rå om sig själv och sin familj och fylla livet med glädjeämnen till gagn för sig själv och familjen.

Idag bebos betongen till stor del av fjärrinvandrare, som är vår tids arbetshjon. Politikerna som planerar vårt samhälle tar inte hänsyn till människors önskemål utan planerar efter vad de tror är bäst för en större befolkningsmassa.

Globalisering, urbanisering och landsbygdens avveckling pågår i oförminskad takt. Den utvecklingen styrs av kapitalet och politiker som i symbios gör Sverige till ett tristare land där meningen med livet, familj, barn, arbete, medborgerligt inflytande, en oförstörd natur, livskraftig landsbygd och levande glesbygd, ersätts med ännu mera betong.

Allt toppstyrs av mäktiga krafter som inte tar hänsyn till andra än sig själva.

Lobbygrupper, media och politiker försöker nu sudda ut alla önskemål om att låta landsbygden få fortleva, få företag och folk att stanna kvar i småorter.

Rubriken på Hemmings debattartikel lyder ”Vi måste bygga centralt – ingen vill bo i utkanterna”.

Det finns inga måsten när det gäller byggande och att påstå att ”ingen vill bo i utkanterna” är dumheter. Många, särskilt barnfamiljer, vill bo utanför storstädernas centrala delar om det vore möjligt och många vill hellre bo i småorter om det vore möjligt av arbetsmarknadsskäl. Centerpartiet har tillsammans med andra partier motverkat eller omöjliggjort realiseringen av sådana önskemål eftersom många företag försvunnit från landsbygden och från Sverige i frihandelns namn och EU-inträdet gjorde inte saken bättre. Tvärtom är hoten mot landbygden större än någonsin eftersom den redan drabbats hårt av företagsnedläggningar och som en följd av det folkutflyttning till storstäderna.

Att en mjölkbonde om dagen tvingas lägga ned beror på den politik som förts under en lång följd av år där det är viktigare att anpassa sig till globalisternas gränsöverskridande fria rörlighet av människor och kapital än till den svenska nationens och befolkningens önskemål och realiserbara drömmar om att ”hela Sverige ska leva”. Även om det finns en eller annan fördel med frihandel inom vissa gränser, så har alla dessa gränser passerats och bidrar till att göra Sverige till ett mer omänskligt land.

Urbaniseringsivrarna är inga goda människor.

Gustav Hemming presenterar en rad underliga argument i sin iver att försvara förtätning av städer.

Som exempel menar han att en stockholmare inte bör sätta sig på tvären mot byggandet av 2 500 bostäder i centrala Hammarbyhöjden utan bör sympatisera med tanken på att bygga ännu fler. Hemming menar också att det är ”lättare” att flytta från ett område utanför centralorten till de centrala delarna. Att det redan idag sker en inflyttning och en omflyttning då folk vill lämna mindre attraktiva problemområden och hitta nya områden innebär bara att priserna i de attraktiva områdena överträffar alla gränser för vad som borde vara acceptabelt. Det är byggherrarna och de inhemska och utländska kapitalplacerarna som vinner, medan vanligt folk förlorar och blir högt skuldsatta resten av livet.

Hemming anser att det är ”nödvändigt” av ekologiska, ekonomiska och sociala skäl att förtäta städerna. Det är precis tvärtom. Av hänsyn till människan, den mänskliga miljön, till barn, ungdomar, äldre, till samhället i dess helhet, till miljön, till naturen och till hela vårt land är det bättre att stoppa urbaniseringen och återbefolka landbygden, bygga fler småorter och göra de största städerna mindre.

Idag bygger man ett nytt omfattande ”miljonprogram” över hela landet där man upprepar ungefär samma misstag som man gjorde på 1960-talet, men låtsas att det är nödvändigt att bygga stort, högt och förtäta varje större stad ännu mer.

Med en annan politisk inriktning kan landsbygden leva, småorterna blomstra och folk som vill bo kvar slipper flytta från sin hembygd.

Vi har nog av övergivna gårdar, hus och hem som ingen kan bo eller verka i därför att sådana som Gustav Hemming gjort det omöjligt att leva kvar.

Återbefolka landsbygden!

(Gustav Hemming fick svar av Richard Wall, SD. Svaret kan läsas här.)

Svenska Kulturbilder

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder  Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

Se även:

Avfolkningsbygder i Ångermanland

Fler bilder från den döende landsbygden i Sverige

Landsbygden avfolkas

Den eftersatta och döende landsbygden

Björnhammar i Hallsberg

Utrotningshotade bönder

Centerpartist vill avveckla landsbygden

Landsbygden blöder och gråter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s