Demografi

Björnhammar, Hallsberg

Björnhammar är ett litet samhälle i Bo socken i Hallsbergs kommun. Samhället växte fram kring den verksamhet som Gryts bruk bedrev här. Bruket som har anor från 1600-talet sysselsatte folk i början av 1900-talet med tillverkning av glas (Gryts glas) och en tråddragerifabrik där järntråd förbereddes för att bli spik. Tråden fraktades till Spikfabriken i Gryt där den kapades till spik.

Björnhammar var under hela första halvan av 1900-talet i högsta grad levande vilket många äldre foton vittnar om.

bjornhammarfabriken-1959

Idel glada ansikten från Björnhammarfabriken 1959. Många av dem bodde i de hus som idag står övergivna eller plundrade. (Fotot kommer från Arnes bilder som har många äldre bilder från Björnhammar och trakten omkring.)

1970 bodde 132 personer i Björnhammar. Omkring år 2000 bodde strax över 50 personer här och idag 2015 finns bara några enstaka hus i området bebodda. Allt annat förfaller.

Byn har haft en egen livsmedelsaffär sedan 1930-talet, men den lades ned 1990.

Många av de röda övergivna husen är arbetarbostäder från början av 1900-talet, medan en länga med numera övergivna villor uppfördes från 1950-talet fram till mitten av 1960-talet. Villorna är idag till stor del plundrade och förstörda. Teglet från taken har stulits, alla kopparplåt och all panel är borta. Allt av minsta värde inne i husen har stulits av kriminella ligor som kommit dit på nätterna och tagit för sig.

Det är inte bara i Björnhammar som hus och hem överges på grund av brist på arbete och utflyttning eller för att det inte föds tillräckligt många barn för att hålla en by levande. Norrland är fullt av samhällen som Björnhammar och över hela landet på landsbygden och i småorter tynar livet bort.

Den nionde juli 2014 ansökte Gryts bruk om konkurs. Nils-Erik Bock, vd för Gryts bruk hävdade i ett uttalande i lokalpressen att bakgrunden till konkursen var oegentligheter i det norska dotterbolaget. Vid konkursen fanns endast 15 anställda kvar.

Idag bor bara några enstaka personer i Björnhammar. Marken och de flesta husen ägs av konkursförvaltaren som vill sälja hela området inklusive byggnader.

”När jag flyttade hit 1966 bodde vi i den gula kåken. En gång i tiden var vi 110 stycken som arbetade här. Då var det fullt i alla hus här, det fanns inte en enda ledig lägenhet. Då var vi många som jobbade, järnvägen gick fortfarande här, man fraktade tråd och sådant upp till spikfabriken.

Sedan har det gått utför som det gör på småorter, det är inte mycket man kan göra åt det. När det kom sämre tider så lades bruket ner. Även om man önskar att det skulle leva kvar så gör det ju inte det på sådana här småbruk.

Nu är det tomt överallt och rivningshus, det är inte roligt längre. Igenvuxet är det också.”

(En av de få kvarboende i Björnhammar 2015)

Björnhammar juli 2015:

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder


Se även:

Andra exempel på övergiva hus och hem.

Fler bilder från en döende landsbygden

Landsbygden avfolkas, hus och gårdar överges

Centerpartist vill avveckla landsbygden

Landsbygden blöder och gråter

Avfolkningsbygder i Ångermanland

3 svar »

  1. det är synd att dessa vackra hus får förfalla och att en del folk inte kan låta bli att plundra husen på allt av värde

  2. vad jag vet så är det en hel del folk som bor i en del hus som sommarstugor.jag har letat mycket efter hus i björnhammar men inte funit nått till salu

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s