Olika ämnen

Ingjaldshögen (Strängnäs)

Ingjald Illråde var en av forntidens grymmaste kungar. Han fick namnet Illråde när han genom mordbrand tog livet av sex kungar. De var härskare över områden i Sveariket och Ingjald ökade sin makt på detta sätt.

Svenska Kulturbilder

Berättelsen om Ingjald och de andra kungarna skrevs ned på 1200-talet av islänningen Snorre Sturlasson. Han upptecknade släkthistorier som var kända vid den tiden. De handlar om fejder och om kungar i de nordiska länderna.

Berättelsen om Ingjald Illråde är bland de färgstarkare. Han skulle ha mött sin död i Räninge och eftersom en fornborg här i närheten heter Rällinge borg så trodde man på 1800-talet att Ingjald bränt sig inne där. Han skulle sedan ha begravts på denna plats i storhögen.

Alltsammans är dock uppdiktat. I början av 1800-talet hade Götiska förbundet bildats och i dessa kretsar var man mycket intresserad av att lyfta fram forntida dramatik.

År 1919 undersöktes gravhögen här av arkeologer. De fann ordinära fynd av brända ben, spelbrickor och kamfragment, alltså inga praktföremål. Tanken om att Ingjald gravlagts här kunde därmed avfärdas.

Sanningen om fornlämningarna här är alltså en annan. Detta är ett gravfält från yngre järnåldern, kanske anlagt under vendeltid och vikingatid. Här finns över 60 synliga gravar. Det är högar och runda övertorvade stensättningar samt några avvikande former som ett par treuddar.

Gravfältet har anlagts vid en forntida storgård som heter Husby och det är viktigt i sammanhanget. Ett fyrtiotal sådana Husabyar finns runt Mälaren och de kan tolkas som stormannagårdar där skeppshövdingar i vikingaflottan bodde.

Sagan om Ingjald Illråde är spännande men den troliga arkeologiska sanningen är lika spännande: Här bodde i Husby en ätt som kan ha varit ledande i dramatiska vikingafärder. En av ättens stormän var kanske särskilt framträdande och fick en stor ståtlig gravhög som minne.”

(Text från skylt på platsen)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s