Museum

Rönninge by, Täby

Rönninge by är ett kulturreservat i Täby kommun, norr om Stockholm. Här har människor bott och brukat jorden sedan yngre järnåldern. Ett gravfält från järnåldern (500 f.Kr. – 1015 e.Kr) finns nära byn och även en fornborg ligger i närheten.

Namnet nämns första gången 1344 och kommer från Rydhinger, som betyder röjning, nyodling. Gårdarna i byn har sedan medeltiden varit arrenden under näraliggande storgods. Rönninge by tillhörde Rydboholms säteri från 1704 fram till 1930.

Idag bedrivs jordbruk och boskapsskötsel i byn enligt gamla traditioner. Här finns också djur som kommer från svenska lantraser, som nordsvenska hästar och gotlandsruss. I byn finns också getter, grisar, får och kaniner.

Många barnfamiljer söker sig hit och bland aktiviteterna i området är barnridning särskilt uppskattat. Kaffestugan i byn är en f.d. mangårdsbyggnad från 1790, det lilla hembygdsmuséet är ett f.d. magasin som flyttats hit. Den lilla hemslöjsbutiken ligger i en f.d. undantagsstuga. I byn arrangeras midsommarfirande, hantverksdagar, julmarknader och annat.

För öppettider och information se Rönninge bys hemsida. Svenska Kulturbilder

Gravar från järnåldern

Gravar från järnåldern

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

Södergården

Södergården

Hemslöjdsbutik

Hemslöjdsbutik

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

Hembygdsmuseum

Hembygdsmuseum

Svenska Kulturbilder

Barnvagn från ca 1890-1910

Barnvagn från ca 1890-1910. Den kommer från Västerbotten.

Kvarnsten (överst) och offersten

Kvarnsten (överst) och offersten

Malsten

Malsten

Malsten (bilden ovan). Just den här stenen hittades vid en arkeologisk utgrävning av Karlslund i Täby kyrkby 1973. Fyndet berättar att här låg en boplats under järnåldern (500 f.Kr – 1100 e-Kr.). Stenen är en s.k. underliggare. På den malde bönderna mjöl med en mindra löparsten, som fördes fram och tillbaka för hand. Stenen har nötts med tiden och blivit skålformad.

Offersten

Offersten

Offersten (bilden ovan). Stenen hittades i kvarteret Bromsen i Skarpäng 1979. Upptill finns en s.k. skålgrop, i folktron även kallad älvkvarn. I den har forntidens människor offrat till högre makter i någon form av fruktbarhetskult. Exakt hur den här stenen har använts är inte känt, kanske kommer den från kantkedjan på en forntida gravhög. Skålgroparna kan ibland vara uppåt tre tusen år gamla. Andra tillverkades senare, under järnåldern. Långt fram i vår egen tid har människor trott på skålgroparnas magiska kraft. Enlig folktron kunde ritualer vid skålgropar hjälpa mot sjukdomar, oönskad barnlöshet, m.m. Gropen skulle smörjas med fett och den offrades t.ex. en synål eller mynt. Men det var tvunget att ske under fullmåne en torsdagsnatt. (Text från skylt på platsen)

Idyllen Rönninge by i kontrast till hemska betongkolosser

Idyllen Rönninge by i kontrast till hemska betongkolosser

En av många böcker man kan köpa här, antingen i museet eller i hemslöjdsbutiken.

En av många böcker man kan köpa här, antingen i museet eller i hemslöjdsbutiken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s