Runstenar och bildstenar

Runstenar Hälsingland – HS 2

Hs 2, Norrala kyrka, Norrala socken, Sydöstra Hälsinglands domsagas tingslag, Söderhamn

‘anasuiþr : auk utrikr auk sikbiurn • þiR litu rita stin x aftiR katilbiurn : auk anunt : sun hans : auk saufaraR : kuþ hialbi ———- ki þita

anasuiþr och Otrygg och Sigbjörn, de lät uppresa stenen efter Kättilbjörn och Anund, hans son, och … Gud hjälpe … detta minnesmärke.

Inskriften är märkligt arrangerad. Oftast skall man börja läsa vid rundjurets huvud, men på denna runsten börjar texten mitt i slingan, ungefär mitt på högra sidan. Runstenen har i flera omgångar varit inmurad i kyrkans vägg. Då har bl.a. den vänstra sidan skadats och delar av inskriften har gått förlorad. I det bortslagna partiet har sannolikt ristarens namn stått.

Det finns flera olika tolkningar av runtexten och om dem kan man läsa på Wikipedia. Runstenen är den enda bevarade i södra Hälsingland; två runstensfragment har dock hittats i byn Borg i samma socken; Hs 3 och Hs 4 och dessutom fragmentet Hs 5 i dess annexförsamling Trönö vars dalgång som närmast är en fortsättning av Norraladalen. Hs 2 har alltså varit en av åtminstone tre, möjligen fyra, runstenar i Norrala-Trönö pastorat, som under järnåldern och vikingatiden utgjorde en av centralorterna i de norrländska kustlandskapen.

Svenska Kulturbilder

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s