Demografi

Nya larm om den demografiska utvecklingen i Sverige.

Sverige är ett land som befinner sig mitt i ett demografiskt förfall som saknar motstycke i vår historia. Aldrig tidigare har befolkningens sammansättning ändrats så som idag. Låga födelsetal, stor invandring och en huvudstad där vartannat hushåll är ett ensamhushåll bäddar för att Sverige om några decennier inte längre kan betraktas som svenskt mer än till namnet.

Den uppskattade bloggen Affes statistik-blogg kommer med färska uppgifter som borde resultera i omfattande offentliga debatter om vart Sverige är på väg. Men sådana debatter har uteblivit helt och hållet. Affes har granskat befolkningsutvecklingen under lång tid och redovisar att antalet personer med utländsk bakgrund har ökat sedan år 2000 med 981 373 personer. Under samma period har antalet personer med svensk bakgrund minskat med 116 810 personer.

forandring_2000_2014
Siffrorna kommer från folkbokföringen den 31 december 2014. Redan tre månader senare har antalet personer i den blå stapeln med största sannolikhet passerat en miljon. Sverige byter nu ut sin befolkning i allt snabbare takt när invandrare från kulturellt, geografisk och etniskt avlägsna territorier tillåts komma till Sverige i nästan obegränsad omfattning. Befolkningsutbytet sker snabbt och ökar för varje år som går. forandring_2000_2014_0_44
Tydligast märks förändringen bland de unga. År 2013 utgjorde personer med utländsk bakgrund i åldersgruppen 0-44 år 33,3 procent av befolkningen. Redan året efter hade de ökat till 34,26 procent. Affes har bedömt att om befolkningsutbytet fortsätter i samma takt så kommer personer med utländsk bakgrund i åldersgruppen 0-44 år vara i majoritet år 2031. Hur det kommer att gå för Sverige och svenska folket sedan kan man bara spekulera i, men det ser inte särskilt ljust ut för det här landet.

Den svensk-kurdiske debattören och ekonomen Tino Sanandaji anser att stora delar av Sverige redan om 20 år kan se ut som Rosengård demografiskt ser ut idag.

Man kan ha olika åsikter om ifall det är en bra eller dålig utveckling. Många tycks anpassa sig och finna sig i att svenskarna på sikt bara blir en liten splittrad folkspillra som kommer att skingras istället för att hålla samman och ens försöka överleva.


Maj Grandmo: Vilket Sverige lämnar vi över till våra barn?

Jan Milld: Dead end!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s