Bilder i olika ämnen

Vikingatida båt från Årbygraven i Uppland.

Båten från Årby gård i Uppland är den bäst bevarade vikingatida båten som hittats i Sverige. Årbygraven plundrades sannolikt redan på vikingatiden och vid utgrävningen hittades inga smycken eller vapen.

I båten, som är ca 3,85 m lång, begravdes en man eller kvinna som hade placerats på en bädd av gräs i aktern. Ovanför kroppen hade man lagt åror, styråran och brädor. Dessutom hittades delar av en vagn i båten.

Utanför båten hade man lagt en sexårig hingst som halshuggits och en vinthund. I båten fanns också unikt välbevarade matskålar, repstumpar, en träsked och spelbräde.

Det döde var på sin tid sannolikt en betydande person. Ägodelarna följde med i graven.

Båten har varit i bruk och använts på de uppländska åarna.

”Den är mycket smäckert byggd, har blott två bord, de nedre liksom bottenplankan av ek, det övre av gran, sammanfogad med nitnaglar av järn, med undantag för de tre ekspanten, som äro fästa med dymlingar liksom även håbandet. Den är försedd med låg stråkköl, var uppgift varit att giva stadga åt skrovet. Stävarna ha spuntning och som tätning har använts tjärdränkt ull. Ornamentiken inskränker sig till enkla fåror längs bordens kanter och ett repstavsmönster på det självvuxna trästycke, vilket insatts som förstärkning framme i stäven. Träarbetet är omsorgsfullt utfört och båten har varit mycket lättrodd, vilket förklarar att man kan ha använt åror med små, spjutspetsliknande blad. Endast den ena är fullständigt bevarad. Dessutom finns en styråra med stort lancettformigt blad, vilken väl antagligen använts då båten brukats på de uppländska åarna som ”forsbåt”. Att båten inte är byggd som gravbåt utan varit i bruk framgår av att de är lappad och kölen ganska skamfilad.” (Holger Arbman)

Graven upptäcktes 1933 i samband med grävning av en brunn.

Båten finns på Historiska museet i Stockholm.

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder vikingatida-bat-arbygraven-123 Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder vikingatida-bat-arbygraven-145 Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder vikingatida-bat-arbygraven-165 vikingatida-bat-arbygraven-166

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s