Demografi

Landsbygden avfolkas, hus och gårdar överges.

En nyligen publicerad post på kulturbilder beskrev landsbygden så här:

Tusentals och åter tusentals hus och gårdar överges och står tomma. Den landsbygd som förr var ryggraden i det svenska samhället förfaller.

Urbaniseringen i Sverige går fortare än i något annat land. Ingenting görs för att stoppa avfolkningen på landsbygden. Sedan minst 40 år tillbaka har trenden varit tydlig. Ungdomar på landsorten flyttar till större städer där jobben finns och de som bor kvar föder inte tillräckligt många barn för att hålla landsbygden levande. Jordbruk läggs ned, hus och gårdar överges.

Ingen behöver åka särskilt långt för att se förändringarna. Den tidigare levande landbygden dör bit för bit. Det pågår en urbaniseringsprocess i Sverige som är skrämmande. Och ingen gör något åt det. Vi låter landet förfalla och storstäderna växa.

Varje enskilt övergivet hus behöver inte vara tecken på ett problem, det är det stora antalet övergivna gårdar och hus och det faktum att landbygden avfolkas som är problemet.

Den alarmerande demografiska situationen bryr sig knappt någon om. Vi lever som om Sverige mår riktigt bra. Så är det inte. Sverige förfaller!

kulturbilder.wordpress.com

kulturbilder.wordpress.com

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder  Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder Svenska Kulturbilder

kulturbilder.wordpress.com

Se även:

Landsbygden blöder och gråter 

Bilder från den döende landsbygden

Den eftersatta och döende landsbygden

Utrotningshotade svenska bönder

Landsbygden avfolkas

Björnhammar i Hallsberg

Centerpartist vill avveckla landsbygden

 

2 svar »

 1. Hej!
  I huvuddrag gäller naturligtvis beskrivningen ”Sverige avfolkas” men jag har upplevt en mottrend på senare tid. Jag och min fru reser mycket genom landet och stöter allt som oftast på livlig verksamhet i olika delar av Sverige. Visst, vi är mest ute sommartid när aktiviteten är som högst. Vi ser och hör dock många exempel på att en ny grön våg, eller vad man ska kalla den, håller på att uppstå.
  Ett exempel, folk flyttar ut från Stockholm och pendlar till jobbet, ett annat, man utlokaliserar specialområden som öltillverkning, osttillverkning. Fler nischar in sig på närodlat-närförädlat, små cafeterior, loppisar, gårdsbutiker växer upp ofta integrerat. Många bäckar små… Vi träffade en fiskförsäljare som sålde på marknader runt om i Sverige, hon sa: Sverige har en verkligt levande landsbygd.
  Kanske ser vi , med mera kvinnokraft, en attitydförändring runt om i landet. En mental effekt av att männen slutat säga: ”Det där går aldrig”
  Rosenborg den 26:e mars 2019
  Ulf Larsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s