Sevärda platser

Eksjö, trästaden

Gamla stan i Eksjö är en sammanhållen trästad som behållit sin unika prägel i 400 år.

Eksjö omnämns som tingsplats på 1300-talet och fick sina stadsrättigheter 1403. Den tidiga staden brändes ned år 1568 i samband med Nordiska sjuårskriget. En ny stadsplan drogs upp och staden byggdes ut genom Erik XIV:s försorg. År 1602 fick Eksjö sin första skola.

Den södra delen av trästaden, stadsdelen söder om kyrkan, brann ned 1856 men resterande delar har bevarats. Nya hus uppfördes efter en stadsplan där brandsäkerhet prioriterades.

Idag finns ca 60 byggnader som är byggnadsminneförklarade. Den äldre delen av trästaden har smalare gator, medan den del som byggdes upp efter branden 1856 har bredare gator av brandsäkerhetsskäl. Trästaden visar hur många städer såg ut i Sverige vid tiden från 1600-talet fram till slutet av 1800-talet.

1945 fanns planer på att riva Krusagården med anor från 1600-talet och bygga en modern affärsbyggnad. År 1963 fanns en önskan om att riva ett helt kvarter i norra delen av Gamla stan och bygga ett varuhus. Lyckligtvis förhindrade dåvarande stadsarkitekten en sådan rivning och husen fick stå kvar.

Idag är Gamla stan i Eksjö ett populärt utflyktsmål.

eksjo-trastaden-1001

kulturbilder.wordpress.com

Aschanska gården

Aschanska gården

Gården kallades tidigare för Pukegården efter Olawer Puke som bor här omkring 1380. Detta är en av de gårdar som finns runt kyrkan redan innan staden flyttas hit. Under slutet av 1500-talet bor kungens fogde på gården. Från år 1600 till sin död 1638 bor oxhandlaren Jöns Gudmundsson här. Stadens första apotek öppnas här 1739.

Dagens byggnader uppförs från tidigt 1700-tal till omkring 1850. År 1835 förvärvar garverifabrikören Leo Felix Aschan gården. Släkten Aschan bor kvar till 1984. Fastigheten är idag ett museum, som visar ett intakt borgarhem från sekelskiftet 1900. Byggnaderna är uppförda i liggande timmer och skiftesverk.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Heidemanska gården

Heidemanska gården

Gården kallas också för Trollegården efter ägaren Per Trolle (1551-94). Invändigt finns väggmålningar från 1600-talets mitt och tidigt 1700-tal. År 1964 byggdes gården om till dagens utseende.

Nordströmska gården

Nordströmska gården

Huset byggdes i utpräglad nyklassicism 1823 av apotekaren Carl Magnus Rydell. Gården har namn efter den senare ägaren Erik Nordström. Bröderna Erik och Sven Nordström blir mycket berömda orgelbyggare under 1800-talet.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Eksjo-trastaden-x39

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Brännerigården

Brännerigården

Delar av huset byggs under 1600-talet. I slutet av 1600-talet ägs gården av köpmannen Nils Borre. År 1802 startar Borgerskapet ett bränneri som blir bryggeri 1873. I källaren finns ett stort tunnvalv med eldstad. Det är troligen resterna av ett utskänkningsställe.

kulturbilder.wordpress.com

eksjo-stadshotell-1002

Eksjö stadshotell är ett klassiskt och väl fungerande stadshotell

Kategorier:Sevärda platser

Tagged as: , ,

1 reply »

  1. Eksjö är den mysigaste trästaden i Sverige, och Eksjö Gamla Stan har likheter med Gamla Stan både i Stockholm och i Jönköping, samt andra äldre svenska städer, med smala kullerstensgränder, det vimlar av mysiga små butiker, kafeer, restauranger, museer, och många bostäder, samt att det finns ett litet mysigt hotell Vaxblekargården, som har sin intressanta historia, och då förstår man att Eksjö har blivit mycket attraktivt att besöka för turister både från Sverige och från andra länder. Eksjö har verkligen lyckats behålla sitt originalutseende, och därför är inte Eksjö sönderbyggt som i Nässjö. Även på Stora Torget och Södra Storgatan som också är i hjärtat av Eksjö finns det mängder av butiker, kafeer, restauranger, bostäder, samt hotell. Vid Hunsnäsasjön finns det ett populärt camping med bad, minigolf, övernattningsmöjligheter, samt restaurang, och en liten sommarkiosk , samt ett litet turisttåg som på sommaren trafikerar sträckan Hunsnäs Camping- Eksjö Centrum (Stora Torget). Eksjö arrangerar mycket trevliga aktiviteter, som lockar folk från när och fjärran, de mest traditionella är Ryttarspelen som uppfördes första gången 1952, och sen har vi den årliga Eksjö Statsfest som har funnits sedan 2000-talets början och växt sig allt större, samt Eksjö marknad som arrangeras varje år på en onsdag under andra veckan i september, lägg därför till andra trevliga arrangemang som Eksjö Stadslopp, lucia cup i innebandy, Eksjö julmarknad, julskyltning med grisgissningstävling, ankracet i Eksjöån, Eksjö är en turistmagnet som lockar folk i från när och fjärran, och man känner historiens vingslag, när man vistas i Eksjö samt promenerar i de mysiga gränderna i Eksjö Gamla Stan. En dröm och vision som jag har är att man kan göra Eksjöån mer djupare så att man kan till och med ta en båttur genom stan och att man planterar ut laxöringar i Eksjöån. Det nya populära inslaget som har blivit ett stort lyft i Eksjö är bowlinghallen som invigdes i augusti 2001 och det har gett Eksjö en stor skjuts framåt, och sen Olsbergs Arena med många events, samt simhallen i Prästängshallen som i år firar 30 år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s