Museum

Kulturreservatet Åsens by

Åsens by är en liten by och kulturreservat som ligger i Aneby kommun. Byn var på 1500-talet en ensamgård men i slutet av 1800-talet fanns tre gårdar som idag är bevarade och utgör reservatet. Åsens by ser ut som en liten småländsk by från ca år 1900. Här finns ett bostadshus, ladugård, brygghus och utedass i bevarat skick. I byn finns också de svenska lantraserna vänekor, dalapälsfår, göingegetter, gotlandskaniner linderödssvin och ölandshöns. Under sommarveckorna brukar det finna arbetshästar i hagarna.

År 2000 blev Åsens by Sveriges första kulturreservat och sköts enligt äldre brukningsmetoder.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Ölandshöns

En mycket liten rest av den förr så vanliga lantrashönan på Öland återfanns i byn Kåtorp, på samma gård som den sista Ölandshästen levde. Flocken hade funnits på gården under mycket lång tid och av den fåtal höns som kunde räddas, var det 1 tupp och 5 hönor. Flera färger som var vanliga förr tycks vara borta. Numera förekommer endast gökfärg (grårandig), där tuppen är ljusare än hönorna, en beige, en och annan svart samt vildfärg.

kulturbilder.wordpress.com

Kategorier:Museum

Märkt som:, ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s