Sevärda platser

Sevärda platser – Österbybruk

Österbybruk är en tätort som ligger i Östhammar kommun och hade år 2010 ett invånarantal av 2272 personer.

Österby gård som låg här under 1400-talet tillhörde Örbyhus. Namnet Österby nämns första gången år 1296 och syftade på en by belägen på platsen. Under 1600-talet kom Österby, Lövsta och Gimo att ägas av Louis De Geer som utvecklade Österby till Sveriges näst största järnbruk. Namnet Österbybruk är i sin sammanslagna form övertagen från den på 1870-talet öppnade järnvägsstationen.

I Österbybruk finns en helt bevarad vallonsmedja som håller öppet för visning under sommartid.

I juni varje år hålls en nyckelharpstämma i parken vid Österbybruks herrgård. I oktober varje år arrangeras här en traditionell julmarknad som lockar många besökare.

Österby bruks herrgård

Ursprungligen fanns på den här platsen en huvudbyggnad och en kontorsbyggnad uppförd i trä. Den nuvarande herrgårdsbyggnaden började byggas på 1760-talet då familjen Grill ägde Österbybruk. Det Grillska vapnet, en trana, finns på fasaden mot parken. Arkitekter var murarmästare Elias Kessler och i slutskedet Eric Palmstedt.

Östra flygeln uppfördes på 1730-talet som bostad åt bruksherren då den gamla herrgården i trä var i mycket dåligt skick. De första som bodde i östra flygeln var Antonie De Geer som flyttade in 1738. Han var den enda av familjen De Geer som var bosatt i Österbybruk. En kort tid efter hans död förvärvades bruket av Claes Grill 1758. Idag innehållet byggnaden Värdshuset Gammel Tammen.

År 1802 tog Per Adolf Tamm (”Gammel Tammen”) över driften och bruket fanns i släkten Tamms ägo fram till 1916. Åren 1917-1932 bodde konstnären Bruno Liljefors och hans familj på herrgården.

Numera ägs herrgården och ytterligare ett tjugotal byggnader av Bruno Liljefors stiftelse.

Idag används två ringar, eller egentligen två OO:n, som symbol för bruket sedan vallonerna istället för Ö skrev två OO: i namnet Österby.  På smedjans yttervägg sitter de två ringarna synliga. Stångjärnet från Österbybruk märktes med två ringar som blev logotypen på det högkvalitativa järnet från Dannemora gruvor. Symbolen är idag ett signum för bygden och finns att köpa som smycken hos Guldform.

Bilder från Österbybruks herrgård och de näraliggande byggnaderna. Några av bilderna är från den julmarknad som arrangeras i oktober varje år.

kulturbilder.wordpress.com

Herrgården

Herrgården

Flygeln innehåller en kyrka

Flygeln innehåller en kyrka

Östra flygeln

Östra flygeln

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Vallonsmedjan

Vallonsmedjan

Vallonsmedjan

Vallonsmedjan

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

"Årets första julmarknad" hålls i Österbybruk varje år.

”Årets första julmarknad” hålls i Österbybruk varje år.

osterbybruk-jul1 osterbybruk-jul3 osterbybruk-jul4 osterbybruk-jul5 osterbybruk-jul7

Kategorier:Sevärda platser

Tagged as: ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s