Småföretag som rekommenderas

Guldform i Dannemora

Guldform i Dannemora är ett företag som drivs av guldsmedsmäster Christina Boström. Ateljen ligger i Dannemoras unika bruksmiljö. Här kan man vara med när det egna smycket i guld eller silver får sin design. Företaget utför också reparationer, gravering och omträdning av pärlcollier.

Företaget har tagit fram en rad olika smycken och säljer även smycken med lokal anknytning. Det mest kända är Dannemorabygdens kors som har tagits fram i samarbete mellan kyrkorådet och Guldform. Korsen finns överst på gavlarna i Dannemora och Films kyrkor. Korset ses av en del som en symbol för Dannemoraförsamlingens fyra kyrkor: Dannemora, Film, Morkarla och Österbybruk. Korset finns i guld och silver. Det finns som hängsmycke och manschettknappar.

Guldform har tagit fram en torshammare vars design baseras på en vikingatida torshammare som hittades på 1890-talet i Dannemora. Proportionerna är lite annorlunda än originalet, men smycket är stilrent och elegant. Det finns i guld och silver.

På bruket i Österbybruk fick arbetarna kring sekelskiftet 1900 sin lön i en avlöningsdosa. Dosorna var numrerade och varje arbete hade en personlig dosa. Guldform har designat en sådan dosa efter ett original, men gjort den lite mindre. Den finns som smycke i guld och silver.

Guldform har en rad andra smycken i ateljén som kan besökas i Dannemora, eller så kan man titta på deras hemsida.

Företaget tillhandahåller också dopskedar, dopaskar, silverbestick och liknande artiklar.

Guldform arrangerar också kurser i silversmide för den som vill lära sig skapa egna smycken. Läs mer på Guldform.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com Guldform-osterbybruk_10bx kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Se även: Dannemora gruvor 1481-1992

Fler kvalitetsföretag här.

kulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s