Småföretag som rekommenderas

Elsa Andersons Konditori i Norberg

Elsa Andersons Konditori är inrymt i ett före detta kaptensboställe från 1700-talet som kring 1850 flyttades till Norberg från Stora Hällby i Västerfärnebo socken. Under den första tiden tjänstgjorde byggnaden som gästgiveri med skjutsstationsskyldighet, men i och med att konditorn Elsa Andersson 1916 flyttade hit från Östergötland startade den nuvarande rörelsen.

Maken Emil Bergvall var specerihandlare i byn och tillsammans köpte de 1916 fastigheten – Tinget 3 – som konditoriet nu finns i.

”Välfrejdade kvinnor” var enligt en kunglig förordning från 1834 tillåtna att som förvärvsverksamhet ägna sig åt att ”tillverka och till salu hålla tårtor, pastejer och bakelser”.

Ett koncept som fortlevt i flera generationer. Elsa drev konditoriet till sin död 1937 då sonen Gunnar, endast 19 år gammal, tog över rörelsen.

Med hjälp av hustrun Eva och deras son Robert kunde sedan ytterligare ett generationsskifte ske.

Idag ägs Elsa Anderssons Konditori och fastigheten av Kristina Leijonhufvud född och uppvuxen i Norberg. Här bakas det ännu efter samma anrika receptsamling.

Stora delar av 1800-talsinredningen är bevarad. En tilltalande miljö där man med fördel bl.a. kan intaga konditoriets specialiteter: Tangotårta och Mandelringar.

Konditoriet ligger mitt i centrala Norberg i närheten av en rad historiska byggnader. Interiören är i välbevarad allmogestil och bakverken håller väldigt hög kvalitet. Är man i närheten av Norberg så är ett besök på Elsas ett måste.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

elsa-anderssons-konditori-70

Elsa Anderson själv. Foto från anslagstavla på fastigheten.

elsa-anderssons-konditori-60

Bild från 1920-talet. Fotot kommer från en anslagstavla på fastigheten.

Elsa Andersons Konditori brann ned den 21 augusti 2015 i en anlagd mordbrand. Den 7 maj 2017 öppnades ett nytt café på samma plats.


https://kulturbilder.wordpress.com

Elsa Anderssons Konditori 2020

Fler kvalitetsföretag här.

kulturbilder.wordpress.com

2 svar »

  1. underbara bilder! Tack för dom . Jag flyttade till Norberg 1957 ,kom från stockholms södra förorter och nästan det första vi besökte var Elsas kondis .Vilken upplevelse ! Så spännande och vackert ! Nåväl hela familjen flyttade till norberg. Jag lärde känna Mr Bergvall som då var endast en tvärhand hög. Hans syster katarina tog realen minns jag. Efter ett par år flyttade vi tillbaka till sthlmstrakten men jag tänker ofta på norberg man börjar kanske bli gammal o sentimental,men så sker även för min yngre syster som bott flera år i singapore och numera bor i shanghai ,hon pratar ofta om norberg .kanske för att hon gick sina första skolår där.Jag har ingen bil ,men tänker till sommaren på något sätt ta mig till N innan man blir för gammal o inte orkar………

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s