Minialbum

Gullstigen, Uppland

Gullstigen är en 5,5 km lång rösad stig mellan Labbo och Film i norra Uppland. Det är en mer än tusenårig klövjestig som i äldre tider var den naturliga förbindelseleden mellan Tegelsmora och Film.

Ungefär halvvägs, vid sockengränsen, låg den gemensamma avrättningsplatsen Galgbacken eller Båhlsslätten som den också kallades. Den sista som avrättades där genom halshuggning vad Stina Pehrsdotter (Vibo-Stina) år 1845.

Namnet Gullstigen, eller Guldstigen, som den senare kallades (gull var den gamla stavningen för guld) sägs komma av att genvägen från Tegelmora till Film var så värdefull att den var guld värd.

Enligt en annan sägen skulle en soldat från Karl XII:s dagar ha tagit med sig en turkisk kvinna ifrån kriget till Norrtorpen i Film. Han gifte sig med henne och födde ett barn. Mannen for åter ut i krig i främmande land men hustrun gick därhemma ensam i Norrtorpen. Hon vantrivdes och blev till slut så sinnesrubbad att hon tog livet av sitt barn. Hon dömdes till döden och halshöggs vid Båhlsslätten. När hon fördes stigen fram till avrättningsplatsen såg hon sig omkring som i trance och utropade ”Det är gull, bara gull”. Folk trodde då att hon trots allt blev lycklig efter döden och stigen fick därefter namnet Gullstigen.

Då stigen på medeltiden var en naturlig förbindelse mellan Film och Tegelmoras socknar färdades här kungens och kyrkans fogdar för att hemta uppbörd av skatter och avgifter.

Detta har enligt folktron bidragit till namnet Gullstigen.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Kategorier:Minialbum

Märkt som:,

1 svar »

  1. Gick den med familjen. Mycket trevlig stig. Man fick ofta känslan av att det verkligen var en uråldrig stig. Det finns också en del trevliga sevärdheter längs sträckan, som en kolarkoja och rester efter en gård. Den kan göras till en rundtur genom att gå stigen förbi agnsjöarna åt ena hållet. Det blir då en ganska dryg dagstur.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s