Olika ämnen

Överhogdalsbonaderna

Överhogdalsbonaderna består av fem textila vävnader som är daterade till sent 1000-tal. Nya undersökningar visar att de har vävts någon gång mellan år 1040 och 1170, i brytningstiden mellan hednisk och kristen tid.

De hittades 1910 i ett härbre intill Överhogdals kyrka. Konstnären Paul Jonze var ute på en inventeringsresa på uppdrag av länsmuseet när han hittade bonaderna. De var dock inte kompletta och flera delar hittades senare av Helena Öberg från Jämtslöjd.

Bonadernas botten är gjord av lin medan figurerna är av ullgarn från får av nordisk lantras. Färgningen av garnet som använts till motiven kommer från växter. Den röda färgen kommer från rötter av krapp, de blå färgen kommer från vejdeblad och den gula färgen kommer från vau. Bonaderna är vävda i en vikingatida varptyngd vävstol med snärjvävsteknik.

Motiven på bonaderna kommer från fornnordisk och kristen mytologi och syftar kanske till att underlätta övergången från hedendom till kristendom. Berättelsen som finns i bonaden har varit föremål för många tolkningar.

Bonaderna förvaras i länsmuseet Jamtli i Östersund.

kulturbilder.wordpress.com

Detalj från Överhogdalsbonaderna

Kopia på Överhogdalsbonaderna

Kopia på Överhogdalsbonaderna

En detaljrik kopia på Överhogdalsbonaderna (även kallad överhogdalstapeten) finns på Överhogdals forngård, som är ett litet minimuseum.

Kategorier:Olika ämnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s