Bilder i olika ämnen

Runstenar Uppland – U 6 Björkö by

U 6, Björkö by (U 7, U 8 m.fl. fragment), Adelsö socken, Ekerö kommun

× þorst… stain × rais…-str–…-…uk × eftiR × | …tụnba…×…×a…R…ain×…

Torsten [och] …-sten (el. Sten) reste … [efter] Estrid(?) … och efter … Östen(?) …

Under hösten 2012 hittades ett runstensfragment i Björkö by på Björkö i Mälaren. Stenen hade tidigare använts som trappsten till en byggnad som nu revs. Den var ett av flera runstensfragment i röd sandsten som hittades i samma område vid olika tillfällen sedan 1870-talet. Efter mycket arbete kunde fragmenten pusslas ihop och bildade en hel runsten – inte delar av tre olika runstenar som man tidigare trott.

Det är en stor runsten som en gång varit rest i närheten av dagens Björkö by och kanske kunde den ses ända från vattnet där den under 1000-talet stod på höjden. Ornamentiken på stenen har en gång varit pampig, med flera olika djur och kanske till och med en människoavbildning. I mitten på stenen syns ett stort kors. Av texten är bara några delar bevarade, men det går att läsa att stenen varit rest över en kvinna som nog hette Estrid av två män som hette Torsten och eventuellt Östen. Kanske var det Estrids söner som lät resa stenen efter henne? Namnet Estrid är ganska ovanligt på de uppländska runstenarna och är ett högstatusnamn – det är alltså en mäktig person vi ser spåren av. Vilken hennes anknytning till Björkö by var vet vi inte, men kanske att hon och sönerna bodde där. Runristaren heter östen och har även ristat andra stenar i området.

Stenen är inte samtida med handelsplatsen Birka som ska ha övergivits redan på 900-talet och den vittnar om Björkös betydelse även lång efter att handelsplatsen Birka upphört. (Texten kommer från SHM)

kulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s