fornminnen

Gamla Uppsala, Uppsala högar

Enligt traditionen låg här svearnas kungasäte och förnämsta kultplats. I området har det funnits 2000-3000 förhistoriska gravar, idag syns 250 ovan mark. De tre största högarna är gravar från 500-talet och kallas Kungshögarna. Idag kallas de Västhögen, Mitthögen och Östhögen efter sin geografiska placering. Västhögen ansågs vara Tors, Östhögen Odens och Mitthögen Frejs. Den fjärde högen, närmast Odinsborg, kallas Tingshögen eller Domarhögen. Troligen gömmer den också en grav.

Tre gravhögar – tre generationer?

Östhögen och Västhögen är utgrävda. De visade att de döda kremerats tillsammans med dyrbara föremål. Mitthögen är bara delvis undersökt. Man vet hur den är uppbyggd, men vet ingenting om själva gravarna. Det är svårt att säga vilka som begravts i högarna. I det norska diktverket Ynglingatal från 900-talet berättas att tre kungar ”höglades” här under folkvandringstiden (375-550 e.Kr.).

Undersökningen av Västhögen

År 1874 hölls den sjunde internationella arkeologikongressen i Stockholm. För kongressdeltagarna lät riksantikvarie Bror Emil Hildebrand öppna Västhögen. Ett stort schakt togs upp på ena sidan. Tio meter ner, exakt i högens mitt, fann man ett stenröse som innehöll en grav med ben, aska och söndersmälta föremål.

Eftersom kroppen bränts tillsammans med gravgåvorna hittades mest fragment av föremål. Man fann delar av kammar, brynen, spelbrickor av elfenben och bitar av glasbägare. I graven låg också en del av ett svärdsfäste av guld med infattade granater, guldtrådar som kan ha varit invävda i någon slags textil, ett litet stiliserat djurhuvud m.m. Det lilla huvudet påminner om figurer som finns på en av de guldhalskragar från 500-talet som påträffades i Västergötland.

Tre kaméer av onyx eller sarsonyx från främre Orienten (nuvarande Irak) ses som de mest exotiska föremålen i Västhögen. Bland motiven kan man urskilja en amorin som blåser i ett horn samt en liggande tjur.

Förutom föremålen påträffades en mängd djurben, bl.a. av hund, duvhök, får, nöt och höns.

Genom Västhögens föremål framträder bilden av en man, kanske en hövding.

Kristet centrum

Gamla Uppsala blev biskopssäte under första hälften av 1100-talet och ärkebiskopssäte år 1164. En stor stenkatedral uppfördes, men den förstörde till stora delar av brand någon gång före 1245. Efter branden flyttades ärkesätet till Östra Aros, nuvarande Uppsala, där en ny domkyrka uppfördes.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Kategorier:fornminnen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s