Sevärda platser

Intressanta platser – Söderköping

Redan under 1100-talet fanns en handelsplats med olika hantverkare i Söderköping. År 1235 öppnades ett franciskankloster här. Söderköpings marknad finns dokumenterad från 1200-talet med var förmodligen i bruk redan under 1100-talet.

År 1718 anlades Söderköpings brunn på Sankta Ragnhilds källa som har medeltida anor. Söderköping har i stort sett bevarat sitt medeltid gatunät med smala gator och låga hus.

Tre magasin i hamnen vid Göta kanal byggdes 1830 och enkelslussen som har två portar byggdes 1874. Kanalen är i idag ett populärt utflyktsmål och här finns sveriges mest besökta glassbar. Söderköping har också på grund av sin äldre och trivsamma karaktär var föremål för flera filminspelningar.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com soderkoping-55 soderkoping-56 soderkoping-57 soderkoping-58 soderkoping-59 soderkoping-60Kvarteret Hospitalstugorna 7. Boningshuset i timmer är troligen från 1700-talet och kan vara ett av de hus som flyttades när man grävde Göta kanal. Vissa fönster är av 1500-1600-talstyp.

Det är byggt direkt ovanpå klosterkyrkans kor. Resterna av koret sträcker sig ut i Trångsundsgränd. Uthuset, som ligger ovanpå ett medeltida tegelgolv är troligen samtida med boningshuset.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.comKvarteret klostret 6. Två timrade boningshus där det minsta är ett av de äldsta i området. Det har 1500-1600-talskaraktär, dels ryggåskonstruktionen, dels spisens placering i en hörnet. Takhöjden är så låg att ingångsdörren bryter taket. Halva huset är uthus och byggt senare.

Så här kan hospitalets stugor för de fattiga ha sett ut, då med mindre fönster och dörr samt utan panel, bara omålade stockar tätade med mossa. Det större bostadshuset är yngre och byggdes troligen på 1700-talet.

Sveriges mest välbesökta glassbar

Sveriges mest välbesökta glassbar

1 reply »

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s