Sevärda platser

Intressanta platser – Omberg

Ett utflyktsmål som är ett måste för den som gillar att resa runt i Sverige. Omberg är ett berg som ligger vid Vätterns östra strand. Berget som är 10 km långt delas av Vadstena och Ödeshögs kommuner. Trakten kring Omberg har var bebott länge. På bergets högsta topp finns en stor fornborg med måtten 500×200 meter och på landsidan finns Alvastra pålbyggnad. En annan fornborg på Omberg är Drottning Ommas fornborg som anlades för 1 500 år sedan. Fornborgar byggdes vanligtvis vid 400-500-talen e.Kr. under de oroliga folkvandringstiderna.

Det finns en smal enkelriktad väg som man kan åka bil, cykla eller vandra längs för att uppleva Ekopark Ombergs naturområden och samtidigt rasta vid utsiktsplatser mot vattnet. Vägen går från Alvastra till Borghamn och bjuder på många upplevelser.

Bokskogens naturreservat är en naturskog i sluttningen mot Vättern.

Stocklycke äng är en slåtteräng med fantastisk blomsterprakt. Ängens sköts idag på traditionellt sätt med lieslåtter i slutet av juli.

Stocklycke hamn hade stor betydelse för jordbruket fram till 1950-talet.

Rödgavels grotta är den största av 15 grottor längs branterna mot Vättern. Grottan kan endast besökas från båt.

Mörkahålkärrets naturreservat har ett orkidérikt kalkkärr en kilometer öster om Stocklycke.

Hjässan och Hjässaborgen är ett av ekoparkens populäraste besöksmål. Hjässan, bergets högsta punkt, erbjuder magnifik utsikt i alla riktningar. Runt Hjässan finns lämningar efter Hjässaborgen, den största av Ombergs tre fornborgar, som en gång ståtade med en 450 meter lång och 1,5 meter hög mur. De naturligt branta stupen kring Hjässaborgen gav också ett mycket bra skydd mot fiender.

Oxbåset är en sevärd bergsbrant som stupar nästan lodrätt ner i Vättern.

Ombergs jätteekar finns i ett 16 hektar stort område norr om Storpissans naturreservat. Genom frihuggning och betesdjur återskapas här ett beteslandskap likt det som fanns för mer än 150 år sedan.

Västra väggar erbjuder en fantastisk utsikt över Vättern.

Sveaskog har mer information om Ekoparken och sevärdheterna.

Vägen slutar vid Borghamn där man sedan medeltiden har brutit kalksten och fortfarande gör det. Alvastra kloster, Vadstena slott och Vadstena kloster har byggts av sten från Borghamn. Idag är det Borghamns Natursten AB och Borghamns Stenförädling AB som bedriver stenbytning här. Borghamn är idag en liten ort som 2005 hade 227 invånare som idag är ännu färre.

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

kulturbilder.wordpress.com

Del av fornborg

kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com kulturbilder.wordpress.com

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s